Foto: Ragne Värk

MAAILMA KÖÖK | KREEKA. Külluslikud lihapallid

Ragne Värk, 08.05.2024

Need kuldpruunid hõrgutised üllatavad alati värske ja rikkaliku maitsega. Paku perele lõuna- või õhtusöögiks, külalistele suupistevaagnalt või haara niisama näpu vahele.

Valmistamise aeg
35 minutit
Kogus
2 portsjonit
  1. 300 g kanahakkliha
  2. 1 tl vürtsköömneid
  3. 1 tl kuivatatud punet
  4. 0,25 tl Cayenne’i pipart
  5. 0,5 sidruni riivitud koort
  6. 1 sl õli
  7. 2 sl värsket tilli
  8. 2 sl värsket münti
  9. 2 küüslauguküünt
  10. soola, pipart
Tzatziki
  1. 100 g värsket kurki
  2. 1 küüslauguküüs
  3. väike kimp värsket tilli
  4. 150 g Kreeka jogurtit
  5. 0,5 sidrunist riivitud koort
  6. soola, pipart, suhkrut
  7. maitsestamiseks sidrunist pressitud mahla
  1. Pane hakkliha kaussi. Haki peeneks till, münt ja kooritud küüslauguküüned ning lisa hakklihale koos vürtsköömnete, pune, Cayenne’i pipra, sidrunikoore ja õliga. Maitsesta soola ja pipraga. Sega korralikult ja vormi käte vahel pisikesed pallikesed.

  2. Aja pannil pisut õli kuumaks ja pruunista lihapallid kuldseks. Seejärel lase neil valmida kaane all keskmisel kuumusel. Linnuliha ei vaja küpsemiseks pikka aega.

  3. Kastmeks haki koorimata kurk hästi peeneks. Samamoodi küüslauguküüs ja till. Sega kõik omavahel kokku. Maitsesta soola, pipra, suhkru ja veidikese sidrunimahlaga.

  4. Maitserohke

Mis see on?

Kreeka lihapallide (keftedes) võtmesõnad on Vahemere maitsed ja valmistamise lihtsus. Need pole kunagi pirakad, vaid suupärased ühe ampsu pallikesed.
Kuulus kreekapärane tzatziki passib hästi mitmesuguste roogade lisandiks. Samuti sobib hästi (grill)võileibade ja vrappide vahele. Populaarne on tzatzikit serveerida ka praetud suvikõrvitsa või baklažaaniga.

Millega serveerida? Kuidas säilitada?

Lihapallide kõrvale sobib suurepäraselt riis ja muu värske kraam. Kreekas pakutakse neid toitvaid ampse tihti kuulsalt mezze-vaagnalt.
Kõige paremad on äsja valminud soojad lihapallid. Tõsi, need maitsevad suupistelaual hästi ka külmalt, kuid pikemaks säilitamiseks ei sobi.
Foto: Unplash

Nii saab ka!

Valmistamiseks pole muna vaja, sest linnuhakkliha on tekstuurilt juba n-ö kleepuv. Kuna nende toitvate ampsude üks märksõna on maitserohkus, ära jäta välja ainsatki koostisosa. Lõppmaitses peavad tooni andma vürtsköömned, tšilli, till, münt … Kui kasutad siiski veise- või seahakkliha, lisa muna ja pisut riivsaia.
Aiapidudel küpseta pallikesi grilli peal grillpannil.
Tzatziki peab olema hästi värske ja maitserikas, sestap maitsesta julgesti. Vajadusel lisa tilli, sidrunikoort või maitseaineid.

Soovitused ja nipid:

  • Eelista kindlasti kana- või kalkunihakkliha, sest selle tekstuur võimaldab saavutada soovitud lõpptulemuse.

  • Retseptis kasutatud kuivatatud pune võid asendada sama koguse pitsamaitseainega.

  • Hakklihapalle saad hõlpsamini vormida, kui käed eelnevalt kergelt õliga kokku määrid. Nii ei kleepu mass käte külge.

  • Tee kaste julgelt eelmisel päeval valmis.

  • Väga oluline on jälgida, et kaste ei jääks üleliia vedel. Kõige paremini sobib mõnusalt paks Kreeka jogurt. Tavaline maitsestamata jogurt pole hea valik.

  • Ära kasuta kastmes kuivatatud münti ja tilli.

  • Lase tzatzikil enne serveerimist kindlasti maitsestuda ja n-ö koguneda.