Marineeritud räimed
Foto: Ragne Värk

MAAILMA KÖÖK. EESTI | Marineeritud räimed on kindel nostalgialaks

Ragne Värk, 03.05.2024

Räimehooajal on kõige õigem aeg meelde tuletada ajatut klassikat, mis teeb sööjatel alati meele rõõmsaks ja kõhu täis.

Valmistamise aeg
1 tund + marineerimisaeg
Kogus
6 portsjonit
  1. 1 kg puhastamata räimi
  2. nisujahu
  3. 4 muna
  4. soola, pipart
Marinaad:
  1. 1 suurem porgand
  2. 1 suurem sibul
  3. 1 l vett
  4. 12 tera musta pipart
  5. 3 loorberilehte
  6. 4 tl soola
  7. 3 sl suhkrut
  8. 2 sl äädikat (30%)
  1. Lõika räimedelt pea ja sabad. Eemalda noaga seljauim ja lõika kõhualune lahti. Kaabi sisikond välja ja mulju kätega filee laiemaks. Seejärel eemalda selgroog, kuid alusta saba poolt. Selgroo eemaldamine pole vajalik, aga soovituslik. Parima lõpptulemuse nimel võiks selle tarvis aja võtta. Puhasta niimoodi kõik räimed. Loputa puhastatud fileed vee all kergelt läbi ja patsuta majapidamispaberiga kuivemaks.

  2. Võta kaks kaussi. Ühte pane kergelt soolaga maitsestatud nisujahu. Löö teise kaussi munad ja klopi korralikult lahti, maitsesta samuti soolaga. Vahepeal kuumuta pannil õli, lisa seda niipalju, et pann oleks kergelt kaetud. Tõsta puhastatud kalafileed esmalt nisujahusse ning jälgi, et kõik saaks jahuga ilusti kokku.

  3. Marinaadiks viiluta kooritud porgand ja sibul. Kuumuta potis keemiseni vesi, porgandi- ja sibularattad, pipraterad, loorberilehed, suhkur ja sool. Keeda porgand kergelt krõmpsuks, mitte pehmeks. Tõsta pott tulelt ja sega juurde äädikas. Lase pisut jahtuda ja vala siis praetud räimefileedele.

Mis see on?

Puhas klassika, mida räimehooajal kindlasti valmistama peab. Nostalgilise hoiaku tõttu pole see kindlasti üksnes tavaline kodutoit, vaid passib suurepäraselt ka külaliste kostitamiseks. Kusjuures kõige aeganõudvam tegevus ongi ainult kala rookimine.

Millega serveerida? Kuidas säilitada?

Eks selle roa puhul ole nii, et igaühel on välja kujunenud oma lemmikviis. Kõige lihtsam ja klassikalisem variant on kõrvale pakkuda keedukartulit ja kodujuustu-kurgisalatit. Võid panna ka võileivale koos paraja koguse või ja värske tilliga. Külmkapis säilib kenasti umbes kolm-neli päeva – sel ajal maitsevad räimed kõige paremini.
Räimed
Foto: Ragne Värk

Nii saab ka!

Marinaadi timmi soovi järgi, lisa roseepipart, sinepiseemneid või kadakamarju.
Nisujahu asemel sobib ka täistera-nisujahu, rukki- või odrajahu. Pea meeles, et nendega jääb lõpptulemus rustikaalsem ja tekstuursem kui nisujahuga valmistades.
Selles retseptis veeretatakse kalu eelnevalt jahus ja seejärel lahtiklopitud munasegus. Võid toimida ka teistpidi, kuid jättes jahu pealmiseks kihiks, on seda ebamugavam pannil praadida. Kõrbemisoht on suurem.
Praetud räimed
Foto: Ragne Värk

Soovitused ja nipid

  • Lase kaladel marinaadis maitsestuda vähemalt viis tundi.

  • Sama retsepti kasutades sobib marineerida kanakintsu- või kalkuniliha. Esmalt paneeri ja prae õhukeseks tambitud linnuliha pannil, seejärel pista marinaadi.

  • Marinaad peaks tulema pigem soolakam ja tugevama maitsega. Kala tõmbab soolasust tublisti endasse.

  • Eelista alati värskeid räimi, külmutatud kala ei sobi.

  • Ära asenda 30%-list äädikat lahjema vastu.

  • Vajadusel maitsesta marinaadi, lisa soola, suhkrut või äädikat.

  • Oluline on lisada äädikas marinaadi kõige viimasena. Siis, kui porgand on pehme ja enam pole vaja täiendavalt keeta.

  • Paneeritud räime praadides pane see esmalt pannile, nahk allpool. Nii ei tõmbu fileed kaardu.