Foto: Jaan Heinmaa

NÄDALA KOOK | Brioche-saiakesed keedukreemi ja maasikatega – lihtne ja vaimustav!

Tiina Lebane, 26.04.2024

Brioche’i tainas erineb tavalisest saiatainast selle poolest, et sisaldab palju rohkem muna ja võid - tulemuseks on pehmem ja mahlasem tainas. Pealegi võid taina teha valmis eelmisel päeval ja lasta sel rahulikult hoopis külmkapis kerkida. Kui kergitad tainast toasoojas, siis arvesta kerkimiseks vähemalt kaks korda rohkem aega, kui kulub tavalise saiataina kerkimiseks. Vanilliga keedukreem ja maasikad saiakeste täiteks on lihtsalt võrratu! 

Valmistamise aeg
60+ minutit
Kogus
12 portsjonit
Koostisosad
  1. 15 g pärmi
  2. 3 muna
  3. 5,5 dl nisujahu
  4. 0,5 dl suhkrut + puisteks
  5. 0,5 tl soola
  6. 180 g toasooja võid
  7. 12 maasikat
  8. tuhksuhkrut
Vanillikreem
  1. 3 munakollast
  2. 0,75 dl suhkrut
  3. 2 sl maisitärklist
  4. 1 dl piima
  5. 1 dl vahukoort
  6. 2 tl vanillisuhkrut
  7. 15 g võid
  8. tuhksuhkrut
Valmistamine
  1. Saiataina tegemiseks pudista pärm kaussi, lisa munad, jahu, suhkur ja sool ning sega läbi. Klopi tainast umbes 5 minutit, siis sõtku väikeste portsudena hulka pehme või. Kata tainakauss toidukilega ja pane külmkappi. Lase tainal külmas kerkida järgmise päevani.

  2. Vanillikreemi tegemiseks sega kausis kokku munakollased, suhkru ja maisitärklis. Vala potti piim ja vahukoor, kuumuta keemiseni. Tõsta pliidilt ja sega hulka vanillisuhkur. Vala kuum vedelik kogu aeg segades munasegu peale, sega hoolikalt läbi ja vala kogu segu potti. Kuumuta madalal kuumusel ja kogu aeg segades, kuni kreem muutub paksemaks. Tõsta pott pliidilt ja sega hulka või. Lase jahtuda ja tõsta kuni kasutamiseni külmkappi.

  3. Võta tainas külmkapist välja ja hoia toasoojas 30 minutit. Seejärel jaga 12 osaks ja vormi pallideks. Rulli pallid umbes 1 cm paksusteks ketasteks ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Puista peale veidi suhkrut ja lase kaetult toasoojas kerkida veel tund aega.

  4. Lõika maasikad pooleks või 4 sektoriks. Suru saiaketta keskele süvend, tõsta sinna umbes 1 sl vanillikreemi ja aseta peale maasikaid. Küpseta ahjus 200 kraadi juures umbes 15 minutit, kuni saiakesed on kenasti kuldsed.

  5. Lase veidi jahtuda ja puista enne serveerimist peale natuke tuhksuhkrut.