Foto: Jaan Heinmaa

MÕNUS KALAPÄEV | Keedukala köögiviljade ja ürdivõiga

Tiina Lebane, 04.04.2024

See on lihtne ja tervisesõbralik roog, kus võid kasutada ka muid köögivilju, mis parasjagu kodus olemas, samuti erinevaid kalu – nii punase kui valge kala fileed. Kala võiks olla nahaga, siis ei lagune filee küpsedes tükkideks. Viil soolakat ürdivõid sulab kuumal kalatükil maitsvaks kastmeks. Ja seda oivalist puljongit, mis köögiviljade ja kala keetmisest alles jäi, kasuta otse loomulikult järgmises supis! 

Valmistamise aeg
60 minutit
Kogus
4 portsjonit
Koostisosa
  1. 1 kg nahaga kalafileed (lõhe, forell, tursk, ahven vm)
  2. soola
  3. 300 g porgandit
  4. 3 sellerivart
  5. 3 sibulat
  6. 3 petersellioksa
  7. 3 tüümianivart
  8. 1 loorberileht
  9. 8 dl vett
  10. 1 dl kuiva valget veini
  11. 1,5 tl soola
  12. 0,5 tl musta pipra teri
Ürdivõi
  1. 60 g toasooja soolavõid
  2. 0,5 dl hakitud ürte (petersell, tüümian, murulauk)
Valmistamine
  1. Esmalt tee ürdivõi: sega pehme või hulka hakitud ürdid, paki toidukilesse ja tõsta sügavkülma tahenema (siis on seda lihtsam viiludeks lõigata).

  2. Pühi kalafilee köögipaberiga üle, puista peale umbes 0,5 tl soola ja jäta ootele.

  3. Koori porgandid ja lõika umbes 0,5 cm paksusteks viiludeks. Haki sellerivarred samasuurteks tükkideks. Koori sibulad ja lõika 4-6 sektoriks.

  4. Tõsta köögiviljad potti, lisa ürdid, loorber, vesi ja vein ning lase keema tõusta. Lisa ka sool ja pipraterad ning keeda köögivilju vaiksel tulel umbes 15 minutit või kuni need on parajalt pehmed. Nõruta köögiviljad sõelal ja jäta soojas ootele.

  5. Kuumuta puljong taas keema ja tõsta 2-3 suuremaks tükiks lõigatud kalafilee potti. Alanda kuumust ja lase kalal vaid õrnalt mulisevas vees keeda umbes 15 minutit.

  6. Tõsta kala potist välja ja eralda suuremate tükkidena õrnalt naha küljest. Jaga köögiviljad taldrikutele, lisa kalatükk, millele tõsta paks viil ürdivõid. Soovi korral paku juurde keedetud kartulit või riisi. Puljong hoia alles ja kasuta järgmise supi tegemiseks.