Foto: Kristina Efert

MAAILMA KÖÖK | KREEKA. Lihavõtte lambasupp

Kristina Efert, 28.03.2024

Kevad, lambaliha ja kanamunad – kõik see on traditsiooniliselt nii kreekapärane. Maitselt sarnaneb väga eestlaste seas armastatud oblikasupiga.

Valmistamise aeg
3 tundi puljongi keetmiseks + 20 minutit supi valmistamiseks
Kogus
6 portsjonit
Puljong:
  1. 500 g talle abaliha koos kondiga
  2. 1 keskmine sibul
  3. 2 väikest porgandit
  4. 2 sellerivart
  5. 1 küüslaugumugul
  6. soola
Supp:
  1. 100 g keedetud riisi
  2. 2 ‘Frillice’ salatit
  3. 2 muna
  4. 2 sidruni mahla
  5. suur punt maitserohelist: tilli, peterselli, talisibulat
  1. Tõsta lambaliha potti, vala peale 1,6 l külma vett. Aja aeglaselt keema, riisu vaht. Lisa köögiviljad, maitsesta soolaga ning lase madalal tulel 3 tundi tiksuda või kuni liha on pehme ja langeb luult.

  2. Kurna puljong, puhasta liha ja haki porgandid.

  3. Vala puljong tagasi potti, lisa hakitud salat, keedetud riis ja lambaliha.

  4. Klopi munad koos sidrunimahlaga lahti, lisa segades kulbitäis kuuma puljongit. Vala munasegu peene nirena supile ja kuumuta, kuni supp pakseneb.

  5. Puista peale hakitud maitserohelist ja serveeri.

Mis see on?

Magiritsa ehk traditsiooniline Kreeka lihavõttesupp on esimene söömaaeg peale 40päevast paastu. Kreemjas-hapukas leem lihtsalt tekitab sõltuvust. Traditsiooniliselt valmistatakse seda lamba rupskitest (et midagi loomast kaotsi ei läheks), riisist ja sidruni-munakastmest. Supp pannakse enne kirikusse minekut podisema ja seda süüakse pärast südaöist jumalateenistust.

Millega serveerida?

Supiga sobitub imehästi krõbeda koorikuga sai. Samuti passib juurde pakkuda fetat ja marineeritud oliive.
Foto: Depositphotos

Nii saab ka!

  • Supi võid päev-paar varem valmis teha, aga sidruni-munakaste lisa kindlasti vahetult enne serveerimist, nii jääb tulemus kõige maitsvam.

  • Hapuka maitse saamiseks lisa hoopis riivitud tomateid.

  • Kui riis ei isuta, kasuta selle asemel hoopiski orzo-pastat.

  • Soovi korral võid nii riisi kui ka orzo supipuljongis keeta, siis jääb tulemus veelgi tummisem.

Soovitused ja nipid:

  • Kui pikk puljongi keetmise aeg hirmutab, valmista see kuubikust, kuid tulemus pole teps mitte sama.

  • Puljongit sobib valmistada nii veise- kui ka kanalihast või hoopis köögiviljadest. Sel juhul lisa huvitavama maitse saamiseks keeduse sekka ka fenkolit.

  • Kui pelgad „kasuka“ maitset, eemalda enne keetmist lihatükkidelt enamik rasvast või kasuta hõrku talleliha.

  • Oluline on teada, et munasegu tuleb kindlasti enne supile lisamist kuuma puljongiga tempereerida ehk lisada sellesse vähehaaval kuuma puljongit. Muidu võib juhtuda, et saad siidise lõpptulemuse asemel tükilise.