Foto: Jaan Heinmaa

MAITSETE ADVENDIKALENDER 21 | Tsitrusemaitseline kanapraad

Pille Enden, 21.12.2022
Harilik kana sobib pidulikuks pühadepraeks väga hästi ja on ka oluliselt rahakotisõbralikum. Tsitrused annavad lihale hea maitse ja mahlasuse, ürdivõi muudab naha krõbedaks. Kanaga koos saab küpsema panna ka porgandid ja miks mitte muidki juurikaid, mida hiljem lisandina kõrvale pakkuda. Kana valmistamist võiks alustada eelmisel päeval ja linnu soola-pipraga kokku hõõruda, et see jõuaks piisavalt maitsestuda. 
Kogus: neljale
Valmistusaeg: üle 60 min
30 minutit + 1 tund 45 minutit ahjus
Koostisosad
1 tk Broiler (1,5-1,6 kg)
100 g Või
1 tk Rosmariinioks
1 tk Tüümianioks
1 peotäis Petersellilehed
1 spl Värskelt riivitud apelsinikoor
3 tk Apelsin
1 tk Sidrun
2 tk Porgand
1 tk Suur sibul
1 tk Küüslaugupea
Sool
Must pipar
2 dl Kanapuljong
Valmistamine
1. Hõõru kana eelmisel päeval nii väljast kui seest soola ja pipraga sisse. Pane külmkappi.
2. Võta lind pool tundi enne valmistamise algust külmkapist välja. Patsuta majapidamispaberiga kuivaks.
3. Kuumuta ahi 180 kraadini. Haki ürdid ja hõõru toasooja võiga ühtlaseks, sega hulka riivitud apelsinikoor ning maitsesta soola ja pipraga.
4. Koori porgandid ja lõika tükkideks, poolita küüslaugupea. Koori sibulad, apelsinid ja sidrun ning lõika sektoriteks. Tõsta 2-3 apelsinisektorit ja sidrun esialgu kõrvale. Pane porgandid, küüslauk, sibulad ja apelsinid ahjuvormi.
5. Hõõru või kana seljale ja koibadele ning aseta vormi. Lükka nahk rinnakult ettevaatlikult lahti ja hõõru ürdivõi lihale naha alla. Siis tõmba nahk uuesti peale. Hõõru võid ka kõhuõõnde. Pane kõrvalepandud sidruni- ja apelsinisektorid kõhtu. Sule kõhuõõs nööri või tikkudega. Seo koivad kokku ja kinnita tiivad tikkudega keha külge.
6. Vala puljong vormi. Pane ahju ja küpseta 1 tund 45 minutit. Võta ahjust, lase 10 minutit seista. Serveeri praeleeme ja lisanditega.