Foto: Ragne Värk

MAAILMA KÖÖK | ISLAND. Õnneliku abielu kook

Ragne Värk, 26.04.2024

Kaugest saareriigist pärit küpsetis on nii maitsev, et ühes võid rahumeeli kindel olla – seda rabarberikooki tehes ja armsamale pakkudes õitseb su abieluõnn täiel määral.

Valmistamise aeg
50 minutit
Kogus
10 portsjonit
Rabarberisegu
  1. 500 g puhastatud rabarberit
  2. 1 sl võid
  3. 50 g pruuni suhkrut
  4. 2 tl vanilliekstrakti
Koogitainas
  1. 135 g kaerahelbeid
  2. 250 g nisujahu
  3. 100 g pruuni suhkrut
  4. 50 g tavalist suhkrut
  5. 1 tl kardemoni
  6. 1 tl soodat
  7. 225 g külma võid
  8. 1 muna
  1. Sulata pannil või ja tõsta sinna tükeldatud rabarber. Sega juurde suhkur ja vanilliekstrakt. Lase kaane all madalal kuumusel haududa umbes 15 minutit või seni, kuni rabarber on pehme ja segu hakkab ühtlustuma. Tõsta pann pliidilt ja lase seista taina valmimiseni.

  2. Sega kuivained omavahel. Tükelda või ja lisa kuivainetele. Näpi sõrmede vahel tainast, kuni see muutub ühtlasemaks. Lisa muna ja tee sõrmede abil kõik ühtlaseks.

  3. Vooderda lahtikäiva koogivormi põhi (Ø 22 cm) küpsetuspaberiga. Määri vormiääred võiga kokku. Suru 3/4 tainast vormi põhja ja pisut äärtele. Lisa rabarberisegu ja tõsta tükikestena peale ülejäänud tainas. Küpseta 200 kraadi juures 30 minutit. Enne serveerimist lase vähemalt pool tundi jahtuda.

  4. Nagu vanaema retsepti järgi tehtud.

Mis see on?

Islandi keeles on koogi nimeks Hjónabandssæla, mis otsetõlkes tähendab õnneliku abielu kooki. Romantilise nime taha peitub väga lihtne seletus – selle küpsetisega avaldad kindlasti abikaasale või kallimale muljet. Retsept võib kohati erineda, aga kindlateks komponentideks on kaerahelbed, või, suhkur ja rabarber.
Foto: Unplash

Millega serveerida? Kuidas säilitada?

Väga klassikalise koogi kõrvale pakutakse traditsiooniliselt veidi vahukoort. Loomulikult sobib see hästi ka jäätise või vanillikastmega.
Kook on parim valmistamise päeval, kuid säilib värskena ilusti kuni kolm päeva. Säilitamiseks hoia toatemperatuuril, kuid pakendatuna toidukilesse.

Nii saab ka!

Tavapärasele koogile omaselt võid rabarberi teha väikesteks tükkideks, kuid tihti eelistatakse selle küpsetise puhul ka umbes 10 cm pikkuseid pulki. Võid rabarberitükid ka täielikult moosiks keeta, kuid siis kaob täidisest ära kerge tekstuur.
Koogitaina valmistamisel on parimaks abiliseks käed. Sõtku võitükid edukalt tainasse ja lõpuks omakorda ühtlaseks.
Kui rabarberihooaega ei ole, proovi õunte või meelepärase moosiga.

Soovitused ja nipid:

  • Noori ja värskeid rabarberivarsi ära koori.

  • Ära kasuta külmutatud rabarberit.

  • Vanilliekstrakt on ehe maitseaine. Ära asenda ekstrakti vanilliessentsiga. Soovi korral võid ekstrakti puudumisel selle asendada sama koguse vanillisuhkruga.

  • Ära asenda kaerahelbeid kiirkaera- ja neljaviljahelveste või muu taolisega.

  • Taina valmistamiseks on parim külmkapikülm või. Toasoe või kleepub liigselt teiste komponentide külge ja lõpptulemus jääb üleliia pehme.

  • Tihti jäetakse sedasorti tainast muna välja. Selles retseptis aitab see aga siduda kaerahelbeid ülejäänud koostisosadega.