Foto: Jaan Heinmaa

KEVADINE KALAPÄEV | Lõhepirukas pesto ja spargliga

Pille Enden, 25.04.2024

Tõeliselt lihtsalt valmiv pirukas maitseb eriti hõrgult. Krõbedal tainal täidisele annab mahlakust pestoga maitsestatud toorjuust, täidiseks on veel spargel, herned ja kala. Pirukasse sobib nii lõhe- kui forellifilee.

Valmistamise aeg
20 minutit + 25 minutit ahjus
Kogus
8 portsjonit
Koostisosad
  1. 300 g lehttainast
  2. 180 g maitsestamata toorjuustu
  3. 4 sl rohelist pestot (karulaugu-, basiiliku- või muud pestot)
  4. 300 g lõhe- või forellifileed
  5. 2 sl sidrunimahla
  6. 100 g sparglit
  7. 2 sl oliiviõli
  8. 100 g külmutatud või värskeid herneid
  9. soola
  10. pipart
  11. soovi korral rukolalehti serveerimiseks
Valmistamine
  1. Kuumuta ahi 200°C. Rulli lehttainas lahti ristkülikuks ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.

  2. Hõõru toorjuust pehmeks, sega hulka pesto ja natuke soola.

  3. Lõika terava noaga taina servades umbes 5 mm kauguselt sisselõige, kuid nii, et ei lõika tainast läbi. Määri lõikest sissepoole ühtlaselt peale toorjuust.

  4. Lõika kala õhukesteks viiludeks. Nirista peale sidrunimahla, puista soola ja pipart.

  5. Murra sparglil kõvad puitunud otsad ära. Soovi korral murra lühemateks juppideks, pintselda õliga ja lao pirukale.

  6. Puista peale herned (külmutatuid pole sulatada vaja) ja lao kalaviilud.

  7. Küpseta ahju keskosas 20-25 minutit, kuni servad on kuldpruunid ja põhi krõbe.

  8. Soovi korral lisa serveerimisel pirukale rukolalehti.