Foto: Jaan Heinmaa

SUVISEM JA KERGEM | Lasanje porgandikastme ja grilljuustuga

Tiina Lebane, 11.06.2024

Klassikalise lasanje asemel võid suvisel ajal selle toitva roa valmistada hoopis porgandi-tomatikastmega. Grilljuust on veidi tugevama konsistentsiga kui tavaline ja sobib seetõttu taimse kastme kaaslaseks eriti hästi. Lase ahjust tulnud lasanjel umbes 10 minutit jahtuda, siis on seda lihtsam lahti lõigata.

Valmistamise aeg
30 minutit + 40 minutit ahjus küpsemiseks
Kogus
6 portsjonit
Koostisosad
  1. 12 lasanjeplaati
  2. 400 g grilljuustu
Porgandikaste
  1. 500 g porgandit
  2. 3 sibulat
  3. 3 küüslauguküünt
  4. 3 sl õli
  5. 2 pk (a 400 g) purustatud tomateid
  6. 4 dl kohvikoort
  7. 3 sl tumedat sojakastet
  8. 2 sl kuivatatud punet
  9. 0,5 tl tšillihelbeid
  10. 1,5 tl soola
  11. 0,5 tl purustatud pipart
Valmistamine
  1. Pane valmis lasanjeplaadid, riivi grilljuust jämeda riiviga ja jäte ootele.

  2. Koori porgandid ja riivi jämedalt. Koori ja haki sibulad ja küüslaugud. Kuumuta pannil õli ja prae selles porgandit, sibulat ja küüslauku 5-6 minutit. Lisa purustatud tomatid, kohvikoor, sojakaste ja maitseained. Lase keema tõusta ja keeda tasasel tulel umbes 10 minutit või kuni porgand on pehmenenud.

  3. Tõsta umbes 25 x 35 cm ahjuvormi (kõrge servaga) põhja natuke kastet ja aja laiali. Aseta peale lasanjeplaadid, murra väiksemaks, kui vaja auke täita. Tõsta plaatidele umbes kolmandik kastkest ja sellele umbes kolmandik riivitud juustust. Tee sama moodi veel kaks kihti.

  4. Kuumuta ahi 200 kraadini ja küpseta lasanjet ahju keskel umbes 40 minutit. Lase peale ahjust võtmist umbes 10 minutit tõmmata, siis on lihtsam lasanjet portsjoniteks lõigata.