Külmsupid
Foto: kollaaž (Liisi Laanemäe)

Külmsupid – kuumal suvel asendamatud!

Liisi Laanemäe, 06.06.2024

Kuumal suvepäeval on külmsupid asendamatud. Anna fantaasiale voli ning tee neid nii soolases kui ka magusas kuues – värsket kraami leidub ju lõputult.

Külm tomatisupp

Lihtne, kerge ja maitserohke suvesupp tõstab esile tomati rikkaliku aroomi ja mahlakuse.
Külm tomatisupp
Foto: Liisi Laanemäe
  1. 600 g tomateid
  2. 1 magus paprika
  3. 1 küüslauguküüs
  4. 2 sl palsamiäädikat
  5. 1 tl soola
  6. 1 sl suhkrut
  7. musta pipart
  8. peotäis basiilikulehti
  9. 5 sl extra virgin oliiviõli
  1. Tõsta kaussi tükeldatud tomatid, paprika ja küüslauk. Lisa sool, suhkur, pipar ja palsamiäädikas ning sega läbi. Jäta seisma pooleks tunniks. Pane köögiviljad koos vedelikuga kannmikserisse, lisa basiilikulehed, oliiviõli ja purusta ühtlaseks. Kontrolli maitsestust. Tõsta veel 30 minutiks külmkappi. Serveerides nirista peale veidi oliiviõli, jahvata lisaks musta pipart ja puista kaunistuseks basiilikulehti.

  2. Serveeri krõbedate saiakrutoonidega või paku kõrvale pehmet ciabatta’t.

Peedi-külmsupp

Suvi on helde aeg – kasuta peenramaa lahkust ära. Mõnusat krõmpsuvat tekstuuri lisavad punapõsksed mahlased redised.
Peedi-külmsupp
Foto: Liisi Laanemäe
  1. 400 g keedetud peeti
  2. 2 tomatit
  3. 1 pikk värske kurk
  4. 3 redist
  5. 2 marineeritud kurki
  6. 2 keedumuna
  7. 1 l keefiri
  8. soola
  9. musta pipart
  10. veidi sinepit
  11. värsket tilli
  1. Pane kaussi hakitud peet, tomat, kurk, redis, marineeritud kurk ja keedetud munad. Vala peale keefir, maitsesta soola-pipraga, lisa sutsuke sinepit ja hakitud tilli. Sega korralikult ja tõsta pooleks tunniks külmkappi. Lauale pannes kaunista maitserohelisega.

Arbuusi-maasikasupp

Arbuusi-maasikasupp on parim magustoit, kuid ka kerge vahepala. Kauss saab kiiremini tühjaks, kui oskasid arvata.
Arbuusi-maasikasupp
Foto: Liisi Laanemäe
  1. 500 g maasikaid
  2. 400 g puhastatud ja tükeldatud arbuusi
  3. 1 sl suhkrut
  4. poolest sidrunist pressitud mahla
  5. 5 piparmündilehte
  6. veidi musta pipart
  1. Tõsta maasikad ja arbuus kannmikserisse, lisa suhkur, sidrunimahl, piparmündilehed ja veidi musta pipart. Töötle ühtlaseks, kuid edukalt saad purustada ka saumikseriga. Kontrolli maitsestust. Serveeri marjade ja krõbeda müsliga. Soovi korral kaunista söödavate lilleõitega.

  2. Sobib ideaalselt ka vanillijäätisega.