Sidrunikreem sidrunikausis
Foto: Ragne Värk

MAAILMA KÖÖK. INGLISMAA | Imeline sidrunikreem sidrunikausis

Ragne Värk, 15.05.2024

See kreem üllatab sööjaid lihtsuse, kreemja tekstuuri ja hõrgu maitsega. Maiuse valmistamine ei nõua keerulisi tehnikaid, kuid lõpptulemus pakub kuhjaga maitseelamusi.

Valmistamise aeg
25 minutit + 1 tund jahtumiseks + üle öö külmkapis
Kogus
6 portsjonit
  1. 3 dl rõõska koort (35%)
  2. 100 g suhkrut
  3. 1 sl sidruni riivitud koort
  4. 35 ml sidrunist pressitud mahla
  5. 6 sidrunit (kaussideks)
  1. Pane koor ja suhkur potti ning kuumuta segades keemiseni. Sega suhkru lahustumiseni. Vahepeal valmista ette magustoidutopsid. Selleks lõika sidrun pikuti pooleks ning uurista noa ja lusika abil sisu välja. Pressi sidruni viljalihast välja 35 ml mahla magustoidu jaoks. Tõsta valminud sidrunitopsid alusele.

  2. Kui potis on suhkur koore sisse sulanud, sega juurde sidrunimahl ja -koor. Kuumuta mõned minutid ja tõsta pott tulelt. Lase jahtuda 15 minutit ja vala kreem seejärel sidrunikaussidesse. Lase veel jahtuda umbes kolmveerand tundi ja tõsta siis magustoidud külmkappi. Lase taheneda ja maitsestuda üleöö. Kaunista ja serveeri.

Mis see on?

Sidruni-posset ehk sidrunikreem on klassikaline Briti magustoit, mis on valmistatud sidrunitest, suhkrust ja koorest. See magustoit on kerge, värske ja sidrunine, tarretumiseks ei ole kasutatud želatiini, tärklist, šokolaadi ega muid taolisi tooraineid. Tugevama tekstuuri annab sellele kreemile sidrunimahl, mis aitab ka kooresegul pakseneda. Magustoidul on panna cotta tekstuur ning rammusust, iseloomu ja kuhjaga häid maitseid.
Selle kreemi eellaseks peetakse samanimelist jooki, mida valmistati õllest, siidrist, šerrist või veinist. Praegu on seesugune magustoit Briti köögis väga armastatud ja sama tähtsal kohal, nagu on Eestis kiluvõileivad.

Millega serveerida? Kuidas säilitada?

Marjahooajal võib magustoidule värskeid marju juurde lisada. Eriti hästi sobivad sellega serveerimiseks vaarikad. Muid täiendavad lisandeid kreem ei vaja.
Magustoit on parim värskelt ehk siis söömiseks järgmisel või ülejärgmisel päeval. Liiga pikalt seda külmkapis hoides maitse tuhmub ja õrn tekstuur kaob.

Nii saab ka!

Võid seda serveerida ka pisikestes klaasides või miks mitte hoopis laimi- või apelsinikoore sees. Sel juhul võid kreemi valmistada hoopis laimi või siis apelsiniga.
Kuna kreem on rammus, on seda hea pakkuda pigem väiksemas koguses.

Soovitused ja faktid:

  • Paku seda magustoitu kindlasti külmkapikülmalt, nii tulevad kõik maitsed kenasti esile.

  • Ära asenda koort mõne muu piimatootega.

  • Valge suhkru asemel võid seda valmistada ka pruuni suhkruga.

  • Magustoidu valmistamisest järelejäänud viljaliha saad kasutada näiteks jahutava sidrunivee või hoopis limonaadi tegemiseks.

  • Kui sidrunipoolikud ei taha seisma jääda ja vajuvad küljele, lõika noaga sidruni alumine pool pisut lamedamaks.