Foto: Jaan Heinmaa

NÄDALA KOOK | Rabarberi-banaanileib

Tiina Lebane, 10.05.2024

Kui kevadel on rabarber poes veel üsna krõbeda hinnaga, aga kooki tahaks, siis valmista banaanileiba ehk keeksi, kus maitserohkele sisule annab natuke rabarberit just parajalt hapuka nüansi. Vali punase koorega rabarberid, siis saad pruunikale keeksile värvi juurde.

Valmistamise aeg
30 minutit + 60 minutit küpsetamiseks
Kogus
10 portsjonit
Koostisosad
  1. 100 g võid
  2. 3 banaani (umbes 500 g)
  3. 300 g tükeldatud rabarberit
  4. 1 dl Kreeka pähkleid
  5. 1,5 dl fariinsuhkrut
  6. 1 muna
  7. 3 dl nisujahu
  8. 2 dl kaerahelbeid
  9. 1 tl vanillisuhkrut
  10. 1 tl kaneeli
  11. 1 tl kardemoni
  12. 0,5 tl soola
  13. 1 tl söögisoodat
  14. 2 sl vahtrasiirupit
Valmistamine
  1. Sulata või, pane jahtuma. Koori banaanid ja purusta kahvliga. Haki rabarber väikesteks tükkideks ja kaalu välja umbes 300 g. Haki pähklid jämedalt.

  2. Sega kausis kokku veidi jahtunud või, fariinsuhkur, muna ja purustatud banaan. Sega teises kausis kuivained: hakitud pähklid, jahu, kaerahelbed, kõik maitseained ja söögisooda. Sega kuivained võisegu hulka. Tõsta kõrvale umbes 2 dl rabarberitükke, need puistad lõpuks pinnale, ja sega ülejäänud rabarber tainasse.

  3. Määri umbes 1,5-liitrine keeksivorm võiga ja tõsta tainas vormi ja silu tasaseks. Puista peale kõrvale pandud rabarberitükid ja nirista vahtrasiirupit. Küpseta 175 kraadi juures ahju keskel umbes 1 tund. Küpsust saad kontrollida puidust tikuga. Kui banaanileib muutub pealt liiga tumedaks, siis tõsta peale küpsetuspaberitükk.

  4. Lase banaanileival vormis maha jahtuda, enne kui välja võtad, muidu võib see katki minna. Kummuta jahtunud keeks ettevaatlikult lõikelauale ja lõika paksemateks viiludeks. Kui soovid, paku juurde vanillijäätist või kergelt vahustatud vahukoort.