Kreemjas riisipuding kohvi- ja šokolaadikastmega
Foto: Ragne Värk

MAAILMA KÖÖK. MEHHIKO | Kreemjas riisipuding kohvi- ja šokolaadikastmega

Ragne Värk, 21.02.2024

Mõnusalt põneva magustoidu kohta tavatsetakse öelda, et just selle desserdi pärast riis leiutatigi.

Valmistamise aeg
70 minutit
Kogus
6 portsjonit
Puder:
  1. 8 dl piima
  2. 350 ml kookospiima
  3. 100 g kookoshelbeid
  4. 0,25 tl soola
  5. 120 g pudruriisi
  6. 2 munakollast
  7. 1 tl vanilliessentsi
  8. 2 sl suhkrut
Šokolaadi-kohvikaste:
  1. 150 ml vahukoort
  2. 1 sl suhkrut
  3. 2 tl vanilliekstrakti
  4. 100 g tumedat šokolaadi (56%)
  5. 4 sl espressot
Peale:
  1. marju, näiteks vaarikaid
  1. Pane paksupõhjalisse potti piim, riis, sool, kookospiim ja -helbed. Lase keema tõusta ja hoia madalal tulel umbes tund, kuni vedelik imendub, riis on pehme ning kogu tekstuur mõnusalt kreemjas. Vajadusel lisa (kookos)piima, et puder liialt tükkis ja kõva ei jääks. Keeruta lusikaga paar korda valmimise ajal.

  2. Klopi kausis munakollaseid koos vanilliessentsi ja suhkruga. Tõsta tulelt valmis saanud puder ja sega juurde munakollaste segu.

  3. Kastmeks kuumuta vahukoor suhkrutega keemiseni (ära keema lase!). Tõsta tulelt ja puista sisse šokolaaditükid. Lase šokolaadil koore sisse sulada, sega ühtlaseks. Kui soovitud tulemus käes, vala juurde espresso. Sega ühtlaseks.

  4. Laota maius pokaalidesse: esimeseks kihiks tõsta kreemjas riisipuder, seejärel kaste, siis taas puder ja kõige peale uuesti kaste. Kaunista marjadega ja serveeri.

  5. Söö soojalt või jahtunult!

Mis see on?

Aja jooksul on põnevasse kuube rüütatud riisipuder jõudnud lisaks Mehhikole poolehoidu võita ka teistes kultuurides. Populaarset desserti serveeritakse pidulikel sündmustel, perekondlikel koosviibimistel ja religioossetel pidustustel. Loomulikult on igas Mehhiko piirkonnas välja kujunenud oma kiiks ja versioonid selle maiuse valmistamiseks.

Millega serveerida? Kuidas säilitada?

Pudingut süüakse soojalt, aga ka jahtunult. Kui serveerid jahtunult, tõsta maius pokaalidesse valmis kihiti šokolaadi-kohvikastmega ja hoia lauale andmiseni külmas. Tarbi kindlasti ära vähemalt järgmisel päeval! Mitu päeva magustoitu külmkapis hoides kuivab see üleliia, ka tekstuur kaotab kreemisust.
Soojalt paku kohe, kui oled maiuse kihiti ladunud.
Kaunista värskete marjadega, näiteks vaarikatega. Nende värskus ja aromaatsus aitab tasakaalustada kogu magusrooga. Kui valisid külmutatud marjad, lase neil sulada või mikserda püreeks.

Nii saab ka!

Pudru valmistamiseks sobib tavaline kookospiim, kuid ka kreemjam variant. Ära võta lahjat kookospiima, sest siis ei jää tekstuur ideaalne. Samuti annab kõige täiuslikuma tulemuse täispiim (rasvasisaldus 3,8–4,2%).
Kui espressot pole käepärast, tee kaste kange kohviga. Soovi korral võid selle asendada ka lahustuva kohvipulbriga. Kastmes ei tohiks kohv domineerida, küll aga peab seda iseloomustama õrn ja kergelt aimatav kohvine mekk.

Soovitused ja nipid:

  • Riisipuder peab jääma hästi pehme ja kreemjas.

  • Võid kastmesse lisada särtsakuse andmiseks pisut tšillihelbeid.

  • 56%-lise šokolaadi võid asendada ka suurema kakaosisaldusega šokolaadi vastu.

  • Riisi keetmise ajal pane maitseks juurde üks-kaks kaneelipulka. Eemalda need vahetult enne munakollaste lisamist.

  • Vanilliekstrakti võid asendada sama koguse vanillisuhkruga, kuid viimane pole nii tugev ja aromaatne.