Foto: Jaan Heinmaa

NÄDALA KOOK | Pidulik puuviljatort veinikreemitäidisega

Tiina Lebane, 16.02.2024

Aega ja nokitsemist on siin üksjagu, aga tulemuseks on eriti hõrk tort, mida saab valmis teha etappide kaupa ja millest õnneks jagub päris suurele seltskonnale. Võid valmistada ka kandilise tordi. Selleks küpseta biskviitpõhi ahjuplaadil, tõsta pool põhjast sobivale alusele ja ülejäänud osas toimi samamoodi nagu retseptis kirjas.

Valmistamise aeg
60 minutit + 20 minutit ahjus
Kogus
16 portsjonit
Tainas
  1. 3 muna
  2. 1 dl suhkrut
  3. 1 tl vanillisuhkrut
  4. 1,5 dl nisujahu
  5. 1 dl mandlijahu
  6. 2 sl kartulitärklist
  7. 2 tl küpsetuspulbrit
Täidis
  1. 8 lehte želatiini
  2. 3 muna
  3. 1 dl suhkrut
  4. 2 tl vanillisuhkrut
  5. 1,5 dl valget veini
  6. 1 väike sidrun
  7. 4 dl vahukoort
Peale
  1. 250 g tumedaid viinamarju
  2. 250 g heledaid viin
  3. 2 dl vett või valget veini
  4. 1 dl tarretisesuhkrut
Valmistamine
  1. Vooderda 26 cm lahtikäiva koogivormi põhi ja servad küpsetuspaberiga.

  2. Taina tegemiseks vahusta munad suhkrutega tihedaks vahuks (vahusta 4-5 minutit). Sega kokku kuivained, vala munavahule ja sega rahulikult ühtlaseks tainaks. Vala tainas vormi, silu laiali ja küpseta ahjus 180 juures umbes 20 minutit. Võta ahjust välja ja lase jahtuda.

  3. Vahepeal pese viinamarjad kuuma vee all ja jäta sõelale nõrguma.

  4. Pane želatiinilehed külma vee sisse paisuma. Eralda munakollased ja -valged. Vahusta munakollased koos suhkrutega kreemjaks seguks. Sega hulka vein ja sidrunist pressitud mahl. Kuumuta potis umbes 0,5 dl vett, tõsta paisunud želatiinilehed kuuma vee sisse ja sega lahustumiseni. Vala vedel želatiin peenikese nirena ja kogu aeg segades munasegu hulka. Tõsta mõneks minutiks külmkappi.

  5. Vahusta munavalged tugevaks vahuks. Vahusta teises anumas ka vahukoor. Kui želatiiniga munakreem hakkab paksenema ja kergelt tarduma, sega osade kaupa hulka vahustatud koor. Viimasena sega hulka vahustatud munavalge. 

  6. Lõika jahtunud tordipõhi horisontaalselt pooleks. Aseta alumine pool vaagnale ja pane selle ümber toidukilega kaetud vormirõngas. Tõsta 2/3 kreemist põhjale ja silu laiali. Aseta teine tordipõhi peale ja määri sellele ülejäänud kreem. Aseta viinamarjad peale ja tõsta tort külmkappi.

  7. Kuumuta 2 dl vett või veini (või nende segu) keema, nõrista segades hulka tarretisesuhkur ja keeda, kuni vedelik on selge (3-4 minutit). Lase natuke jahtuda ja kui vedelik hakkab paksemaks muutuma, vala ühtlaselt viinamarjade peale. Hoia enne lahtilõikamist külmkapis vähemalt 4 tundi või järgmise päevani.