Mujadara
Foto: Ragne Värk

MAAILMA KÖÖK. IRAAK. Mujadara – turgutav taldrikutäis

Ragne Värk, 07.02.2024

Toitvat ja mõnusalt omapärase tekstuuriga riisi-läätsehautist serveeritakse enamasti põhiroana. Iseäranis meeldib see neile, kes liha väga ei armasta.

Valmistamise aeg
45 minutit
Kogus
4 portsjonit
  1. 300 g pruune või rohelisi läätsesid
  2. 150 g valget riisi
  3. 6 dl köögiviljapuljongit
  4. 0,75 tl soola
  5. 0,25 tl musta pipart
  6. 2 loorberilehte
  7. 2 sibulat
  8. 2 tl vürtsköömneid
  1. Loputa läätsed ja riis voolava vee all ning leota eraldi kaussides 20 minutit. Nõruta läätsed ja pane potti koos puljongi, soola, pipra ja loorberilehtedega. Aja keema ja hoia tulel 7–10 minutit. Lisa läätsedele nõrutatud riis. Vala juurde 4 dl vett. Hoia keskmisel või pigem madalamal kuumusel 18–20 minutit, kuni vedelik imendub ning riis on koos läätsedega pehme. Eemalda loorberilehed.

  2. Läätsede keemise ajal haki või viiluta sibulad peeneks. Prae sibul õlis klaasjaks. Tükike võid muudab praesibula veel rikkalikumaks. Sega vürtsköömned sibulasegusse. Kuumuta veel mõned minutid.

  3. Tõsta kokku sibula- ja läätsesegu (soovi korral jäta pisut kaunistamiseks).

  4. Maitseb kõige paremini kohe pliidilt võttes.

Mis see on?

Mujadara on üks Lähis-Idale omastest roogadest. Kolmele lihtsale põhielemendile (sibul, riis, läätsed) lisatakse vürtsköömneid. Kosutav kõhutäis pakub rõõmu iseäranis külmal hooajal. Alati lihavaba roog ei vaja enda kõrvale midagi täiendavat.

Millega serveerida, kuidas säilitada?

Iseseisva roana süües kasuta serveerimisel kindlasti praesibulat ja törtsukest Kreeka jogurtit, mis maitsestatud veidikese soola-pipra ja hakitud ürtidega. Paku ka röstitud köögiviljade või siis falafelide ehk kikerhernekotlettide kõrvale. Mõnusalt mahlast ja värsket toitu söö kohe. Külmkapis säilib värskena umbes kolm päeva. Sügavkülmutatud pajaroog tarbi ära kolme kuu jooksul.
Mujadara lisandiks sobib Kreeka jogurt
Foto: Ragne Värk

Nii saab ka!

Valge riisi asemel sobib ka pruun riis. Sel juhul pane esmalt riis keema 20 minutiks, seejärel lisa läätsed ja hoia veel tulel umbes 25 minutit. Samuti kasutatakse väga tihti riisi asemel bulgurit.
Tihti lisatakse ka rosinaid. Nende kasuks eelistades lisa 1 dl rosinaid paar minutit enne valmimist. Sega toiduga segamini, et need saaks maitseid jagada ja pisut paisuda.

Soovitused ja nipid:

  • Roa üks põhielement on kindlasti sibul. Võid kogust alati pisut vähendada.

  • Sobib ka punane sibul või siis punase ja tavalise sibula segu.

  • Ära vürtsköömneid välja jäta, need annavadki omase ja algupärase maitsenüansi.

  • Maitsete elavdamiseks kuumuta vürtsköömneid eelnevalt kuival kuumal pannil.

  • Ära kasuta punaseid läätsesid, need lähevad keetes üleliia pudruks. Võta alati pruune või rohelisi läätsesid.