Raamen
Foto: Ragne Värk

MAAILMA KÖÖK. JAAPAN. Raamen – kausike soojendavat headust

Ragne Värk, 31.01.2024

Jaapani köögi üks armastatumaid toite sobib meie talvisesse kliimasse nagu valatult. Põnevuse kõrval pakub lihtne soojendav supike uudseid maitseelamusi.

Valmistamise aeg
40 minutit
Kogus
3 portsjonit
  1. 1,3 l puljongit
  2. 3 sl sojakastet
  3. 1 sl riisiäädikat
  4. 2 tükeldatud küüslauguküünt
  5. 12 sl riivitud ingverit
  6. 0,5 tükeldatud tšillit
  7. 150 g raamen-nuudleid
  8. 3 suurt peotäit spinatilehti
  9. 1 porgand
  10. 2 muna
  11. 4 tk kanakintsuliha
  12. 4 sl teriyaki’t
  13. soola, pipart
Serveerimiseks:
  1. wakame-vetikat
  2. peotäis koriandrit
  3. seesamiseemneid
  1. Vala puljong potti, tõsta sisse viis järgmist komponenti ja hoia keskmisel tulel 15 minutit. Vajadusel maitsesta. Lisa nuudlid, spinatilehed ja kuumuta nuudlite pehmenemiseni.

  2. Koori porgand ja lõika ribadeks. Keeda munad nii, et kollane jääks pehmeks. Maitsesta kana teriyaki, soola ja pipraga ning prae mõlemalt poolt küpseks. Viiluta liha.

  3. Tõsta puljong kaussidesse, lisa nuudlid ja spinatilehed. Pane juurde kana ja porgandiribad. Lisa wakame-vetikas ja munapoolikud. Kaunista koriandri ja seesamiseemnetega.

  4. Söö kohe!

Mis see on?

Jaapani nuudliroal raamenil on palju lisandeid, mida serveeritakse puljongis. Viimast elavdatakse sojakastme, ingveri, küüslaugu, riisiäädika, misopastaga ja muuga. Roog pärineb 20. sajandi algusest ja saavutas tõusva päikese maal eriti suure populaarsuse teise maailmasõja järgse toidupuuduse ajal. Igas Jaapani piirkonnas on sellest supist omamoodi versioon ja vastavalt igale kohale on sel oma nägu.

Millega serveerida, kuidas säilitada?

Versioone on lõpmatult. Serveeri sea-, kana-, veise- või rebitud pardilihaga, sobib ka lihata variant. Supp passib hästi n-ö külmkapitühjendusroaks. Samuti kasuta edukalt ära eelmisest toidukorrast järele jäänud liha. Ei sobi soojendamiseks järgmisel päeval, on parim kohe valminuna. Küll aga võid komponendid eelnevalt ette valmistada, nii saad sööma asumisel kiirelt toitva eine kokku segada.
Nii saab ka!
Raameni puhul on väga oluliseks märksõnaks puljong – see on tegelikult roa üks alustalasid. Seetõttu peab leem olema ehe ja maitserikas ning vaba igasugustest tehislikest maitsetest. Keeda puljong ise või kasuta poes müüdavat naturaalset valmispuljongit. Ka säilitusaineteta puljongifond on kasutamiseks hea lahendus.
Puljongi maitsestamiseks kasuta näiteks 1 sl tahiinit, kuid sel juhul jäta riisiäädikas lisamata, muidu tõmbub see tükki. Tahiini lisamisel sega see vähese koguse puljongiga ühtlaseks ja lisa siis segades ülejäänud rammuleemega.

Soovitused ja nipid:

  • Iga kokk otsustab ise supi vürtsikuse üle, lisa Cayenne’i pipart, tšillihelbeid või tšillit.

  • Valmista puljong eelmisel päeval. Nii saad järgmisel päeval selle üles soojendada ning koos spinati ja nuudlitega valmis keeta.

  • Võid puljongit täiustada veidikese kookospiimaga.

  • Valmista lihavaba raamenit seente ja/või tofuga.