Kanaroad
Foto: kollaaž (Ragne Värk)

KANA VIIB ÜLEKILOD: kolm lihtsalt valmivat ja taljet säästvat retsepti

Ragne Värk, 10.01.2024

Jaanuar on pühendatud lihtsasti valmivatele taljet säästvatele roogadele – just sel põhjusel on peastaariks kana. Lisaks suudab väherasvane linnuliha kõiki sööjaid üllatada.

Kana-kookospiimasupp

Ingverist ja tšillist pakatav maitserohke supp sobib eriti hästi kargete talveilmadega.
Kana-kookospiimasupp
Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
30 min
Kogus
4 portsjonit
  1. 1 sibul
  2. 10 cm jupp ingverijuurt
  3. 1 tl tšillihelbeid
  4. 1 paprika
  5. 300 g kanakintsuliha
  6. 300 g šampinjone
  7. 1 purk (400 ml) kookospiima
  8. 5 dl puljongit
  9. 150 g kapsast
  10. suur peotäis spinatilehti
  11. 1 laimist pressitud mahla, soola, pipart
  12. serveerimiseks koriandrit
  1. Kuumuta pannil läbi tükeldatud sibul, ingver, tšilli ja paprika. Lisa tükeldatud kana ja viilutatud seened. Tõsta pannile ka kapsaribad ja kuumuta, kuni need on pehmed. Vala juurde kookospiim ja puljong, hoia tulel umbes 10 minutit. Puista sisse spinatilehed, maitsesta laimimahla, soola ja pipraga.

  2. Kuumuta läbi ja serveeri koriandriga.

Hiinapärane kanapann

Ülimalt head pannirooga täiustab maitserohke kaste. Maitseb kõige paremini otse pliidilt võttes.
Hiinapärane kanapann
Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
40 min
Kogus
4 portsjonit
  1. 500 g kanakintsuliha
  2. 3 muna
  3. 400 g kapsast
  4. 150 g munanuudleid
  5. soola, pipart
  6. 2 sl võid, õli
  7. 2 sl hakitud sibulapealseid
Kaste:
  1. 75 g hoisinkastet
  2. 40 ml riisiäädikat
  3. poole apelsini mahla
  4. 2 sl heledat sojakastet
  5. 1 sl seesamiõli
  6. 1 sl riivitud ingverijuurt
  7. 4 hakitud küüslauguküünt
  1. Sega kastmeained. Tõsta ülejäänud ettevalmistuste ajaks kastmesse maitsestuma tükeldatud kana.

  2. Prae munad õlis valmis ja sega pannilabidaga pudruks. Tõsta pannilt. Tee kapsast peened ribad. Kuumuta pannil 2 sl võid ja umbes samapalju õli ning küpseta kapsas rasvaines klaasjaks. Tõsta pannilt. Keeda munanuudlid soolaga maitsestatud vees valmis, nõruta lohakalt ja jäta ootele.

  3. Tõsta marinaadis maitsestunud kana küpsema (ilma kastmeta), pruunista mõlemalt poolt. Kui liha on enam-vähem valmis, vala peale kogu kaste. Küpseta keskmisel kuumusel kana valmimiseni. Lisa küpsenud kapsaribad ja munanuudlid, sega korralikult ning pane juurde munasegu. Maitsesta vajadusel ja lisa kõige peale hakitud sibulapealseid.

Tomatikastmes kana-nuudliroog

Kastmest nuudlirooga kanaga võib valmistada nii rinnafilee kui ka kintsulihaga.
Tomatikastmes kana-nuudliroog
Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
40 min + maitsestumisaeg
Kogus
4 portsjonit
  1. 400–500 g kanarinnafileed või -kintsuliha
  2. soola, pipart
  3. 3 sl oliiviõli
  4. 1 tl paprikapulbrit
Kaste:
  1. 1 sl võid
  2. 2 küüslauguküünt
  3. 2 sl hakitud ingverijuurt
  4. 0,5 tšillit
  5. 250 g tomatipastat
  6. 250 g kookospiima
  7. 1 tl paprikapulbrit
  8. 1 purk konservube
  9. õli
  10. soola, pipart
  11. 200 g raamen-nuudleid
  1. Tükelda kana väiksemaks, pane kaussi. Sega juurde oliiviõli ja paprikapulber. Maitsesta soola-pipraga ja lase umbes tund seista.

  2. Kuumuta pannil 1 sl võid ja samapalju õli. Pruunista kana pannil, poole pealt lisa hakitud küüslauguküüned, ingver ja tükeldatud tšilli. Kuumuta läbi ja vala seltsiks tomatipasta ja kookospiim. Puista peale paprikapulber. Hauta kaane all madalal kuumusel umbes 20 minutit. Vahetult enne valmimise lõppu lisa voolava vee all loputatud oad. Maitsesta lõplikult.

  3. Keeda raamen-nuudleid soolaga maitsestatud vees umbes 4 minutit. Nõruta ja sega hautisesse.