Foto: Jaan Heinmaa

TALVISELT TOITEV | Paks vorstisupp

Tiina Lebane, 28.01.2024

Lihtne köögiviljasupp olgu talviselt toitev ja nõnda paks, et lusikas kohe ära ei minesta. Keeduvorsti asemel võid kasutada ka viinereid või sardelle ning maitsele sügavuse andmiseks praadida hulka natuke vürtsikat chorizo’t ja puistata portsjonile riivitud parmesani. Värske lehtkapsas lisab supile väikese vitamiiniannuse.

Valmistamise aeg
40 minutit
Kogus
4 portsjonit
Koostisosad
  1. 2 sibulat
  2. 2 küüslauguküünt
  3. 4 sellerivart
  4. 3 maguspaprikat
  5. 300 g keeduvorsti
  6. õli praadimiseks
  7. 1 purk (u 400 g) purustatud tomateid
  8. 3 dl vett
  9. 2 lehtkapsa lehte
  10. 1 purk (u 400 g) suuri valgeid ube vees
  11. soola
  12. pipart
  13. 1 dl riivitud parmesani
Valmistamine
  1. Koori sibulad ja küüslaugud ja lõika õhukesteks viiludeks. Pese sellerivarred ja lõika õhemateks viiludeks. Poolita paprika, puhasta seemnetest ja lõika u 1 cm viiludeks. Lõika vorst meelepärasteks tükkideks või ribadeks.

  2. Kuumuta poti põhjas veidi õli ja prae vorstitükid kergelt üle, tõsta kaussi. Lisa potti veel veidi õli ja kuumuta segades läbi ka kõik puhastatud ja hakitud-viilutatud köögiviljad. Tõsta vorst potti tagasi, lisa purustatud tomatid ja vesi ning lase kõigel rahulikul tulel keema tõusta. Keeda suppi kaane all madalal kuumusel umbes 10 minutit.

  3. Vahepeal loputa oad sõelal külma vee all, jäta nõrguma. Loputa lehtkapsalehed, eemalda kõvad varrerootsud ja rebi lehed tükikesteks. Lisa supile ka oad ja lehtkapsatükid ning kuumuta veel kord keemiseni. Maitsesta lõplikult soola ja pipraga, pisut Cayenne’i pipart teeb tummise talvesupi vürtsikalt soojendavaks.

  4. Serveerides puista igale portsjonile natuke peenelt riivitud parmesani.