Foto: Jaan Heinmaa

MAITSETE ADVENDIKALENDER 13 | Meega röstitud peedi ja mandariini salat

Pille Enden, 13.12.2023

Talvisel ajal sobib üks soe peedisalat väga hästi kergeks eineks või eelroaks. Veidike magusad röstitud peedid passivad mahlaste mandariinidega hästi kokku.  Salatit võib soovi korral serveerida koos rukolalehtedega.

Valmistamise aeg
25 minutit + 40 minutit ahjus
Kogus
6 portsjonit
Koostisosad
  1. 800 g väikeseid peete
  2. 4 sl oliiviõli
  3. 1 tl kuivatatud tüümiani
  4. 4 suurt mandariini
  5. 2 sl õunaäädikat
  6. 1 punane sibul
  7. 2 sl vedalat mett
  8. soola
  9. musta pipart
  10. Rukolalehti, soovi korral
Valmistamine
  1. Kuumuta ahi 200 kraadini. Koori peedid ja lõika üsna õhukesteks sektoriteks. Pane ahjuvormi, sega hulka 2 sl õli, tüümian ja maitseained. Nirista peale 2-3 sl vett ja kata vorm tihedalt fooliumiga. Küpseta ahjus 30 minutit.

  2. Vahepeal riivi 2 mandariini koor ja pigista ühest viljast mahl. Sega koor ja mahl kausis äädika, õhukesteks viiludeks lõigatud sibula ja ülejäänud õliga. Kata ja jäta maitsestuma.

  3. Koori ülejäänud 2 tervet ja 1 riivitud mandariin. Eralda sektoriteks. Tee seda kastmekausi kohal, et mahl voolaks kaussi. Pane sektorid kastmesse.

  4. Võta ahjuvormilt foolium, sega hulka mesi ja pane veel 10 minutiks või kuni peedid on pehmed, ahju. Võta ahjust, kummuta koos eraldunud mahladega kastmesse ja sega läbi. Maitsesta soola ja pipraga, kui vaja.

  5. Tõsta peedisegu vaagnale.  Soovi korral lisa rukolalehti.