Foto: Jaan Heinmaa

MAITSETE ADVENDIKALENDER 5 | Särtsakas suvikõrvitsa-sibulasalat

Tiina Lebane, 05.12.2023

Suvikõrvitsat ja sibulat saab poest aasta ringi ja seepärast on just jõulu eel paras aeg värskelt valmistada üks salatihoidis, jagada väiksematesse purkidesse ja pühade ajal külla minnes on kingitus omast käest võtta. Salat sobib hästi lisandiks ahjuprae ja -kala kõrvale, samuti juustuvaagnale. Nii et jäta ikka paar purki ka endale!

Valmistamise aeg
50 minutit + ööpäev külmas seismiseks
Koostisosad
  1. 800 g suvikõrvitsat
  2. 250 g sibulat
  3. 1 tl soola
  4. 300 g moosisuhkrut
  5. 2,5 dl valge veini äädikat
  6. 1 tl karripulbrit
  7. 1 tl paprikapulbrit
  8. 1 tl Cayenne’i pipart
Valmistamine
  1. Pese ja kuivata suvikõrvitsad ning haki väikesteks tükikesteks. Koori sibulad ning haki samamoodi väikeseks. Tõsta hakitud suvikõrvits ja sibul kaussi, lisa 1 tl soola ja sega läbi. Kata kauss toidukile või kaanega ja tõsta järgmise päevani külmkappi maitsestuma.

  2. Nõruta hakitud köögiviljad osade kaupa sõelal, suru lusikaseljaga peale, et võimalikult palju vedelikku välja tuleks. Tõsta köögiviljad potti, lase keskmisel kuumusel keema tõusta ja keeda umbes 8 minutit. Lisa potti suhkur ja äädikas, lase uuesti keema tõusta ja keeda veel umbes 10 minutit. Paar minutit enne keetmise lõppu lisa maitseained. Proovi salatit ja kui oled rahul köögivilja pehmusega, tõsta pott tulelt. Soovitan mitte liiga pehmeks keeta.

  3. Jaga salat kuumalt purkidesse, sule kaaned ja lase hoidisel maha jahtuda. Säilita jahedas.

  4. 1.5 l