Foto: Ragne Värk

MAAILMA KÖÖK | AUSTRIA: Viini šnitsel

Ragne Värk, 29.11.2023

Vasikalihast valmistatud klassikalist rooga serveeritakse sidruniviilu, peterselli ja omapärase, eelnevalt marineeritud kartulisalatiga.

Šnitsel

Kiire ja lihtne!
Valmistamise aeg
15 minutit
Kogus
3 portsjonit
  1. 600 g vasikafileed
  2. 2 dl nisujahu
  3. 1 muna
  4. 2 dl riivsaia
  5. soola, pipart
Serveerimiseks:
  1. sidruniviile ja peterselli
  1. Lõika fileest 3 viilu. Pane need toidukile vahele ja tambi lihahaamriga hästi õhukesteks. Liha peab jääma õhuke, kuid pindalalt suur. Võta kolm kaussi. Puista esimesse kergelt soola ja pipraga maitsestatud nisujahu. Teises klopi lahti muna ja kolmandasse tõsta riivsai. Pööra liha esmalt jahusegus, seejärel munas ja viimaseks paneeri riivsaias. Kõigi kolmega peavad olema kaetud lihaviilude mõlemad pooled.

  2. Kuumuta pannil paras sorts õli (kui seda on vähe, et jää lõpptulemus nii kuldne) ja prae liha mõlemalt poolt kuldpruuniks. Kui pann on väike, prae ühekaupa. Serveeri sidruniviilu, peterselli ja kartulisalatiga.

Kartulisalat

Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
15 minutit + marineerimiseks vähemalt 30 minutit
Kogus
3 portsjonit
  1. 800 g kartuleid
Marinaadiks:
  1. 1 väike punane sibul
  2. 2 tl magusat sinepit
  3. 2 sl õli
  4. 4 sl valge veini äädikat
  5. 1 sl hakitud peterselli
  6. 250 ml puljongit
  1. Viiluta kooritud kartulid ja keeda soolaga maitsestatud vees pehmeks. Nõruta.

  2. Lõika sibul hästi õhukesteks viiludeks. Sega kõik marinaadikomponendid omavahel ja vala keedetud kartulitele. Lase jahedas vähemalt pool tundi maitsestuda, ideaalse tulemuse saab umbes kahe tunniga. Serveeri koos lihaga.

Mis see on?

Viini šnitsel (Wiener Schnitzel) on Austria köögi üks kuulsamaid roogasid. Kuna vasikaliha on tambitud hästi õhukeseks ning paneering peab ümber olema meeldivalt õhuke, iseloomustab seda kerge krõbedus ja õhulisus. Kui roog nõretab rasvast, on see valesti valmistatud.
Foto: Depositphotos

Millega serveerida?

Kõige klassikalisem serveerimisviis on sidruniviilu ja omanäolise kartulisalatiga. Viimane võib alguses veidi võõristust tekitada, kuid tegelikult on see väga maitsev ja maitserohke lisand. Sageli lisatakse Viini šnitsli kõrvale ka pohlamoosi.

Nii saab ka

Kõige traditsioonilisem on rooga valmistada vasikafileest. Tegelikkuses võib kasutada ka seafileed või kaelakarbonaadi. Samuti võid sama retsepti kasutades teha šnitslit kanakintsulihast.

Soovitused ja faktid:

  • Ära muretse, et liha seest tooreks jääb. Nii õhukeseks tambitud liha küpseb ilusti läbi.

  • Et muna paremini ühtlustuks, lisa sellele kloppimise ajal 1 sl külma vett.

  • Ära asenda riivsaia riivleivaga. Pea meeles, et paneerimiseks ei tohi riivsai olla pehme.

  • Teadaolevalt mainiti Viini šnitslit esmakordselt 1831. aastal ilmunud kokaraamatus.

  • Viini šnitsli päeva tähistatakse iga aasta 9. septembril.