Foto: Ragne Värk

PROOVI JÄRGI: põnevad road pelmeenidest

Ragne Värk, 22.11.2023

Pelmeene valmistatakse tavapäraselt siis, kui kärsitutele sööjatele tuleb kiiruga midagi lauale anda. Et keedupelmeenidest tekkivat tüdimust vältida, lähene järgmisele toidukorrale veidi loomingulisemalt.

Pelmeenisupp

Foto: Ragne Värk
Lihtne ja soojendav kodune supp teeb eriti rõõmu jahedal hooajal.
Valmistamise aeg
20 minutit
Kogus
5 portsjonit
  1. 2 l puljongit
  2. 1 sl sojakastet
  3. 1 sl austrikastet
  4. 250 g porgandit
  5. 1 kg kartulit
  6. 400 g pelmeene
  7. 100 g külmutatud herneid
  8. 1 sl marineeritud ingverit
  9. 2 sl tilli, hakituna
  10. soola, pipart
  1. Kuumuta puljong keemiseni, vala juurde soja- ja austrikaste. Tükelda kooritud köögiviljad. Tõsta porganditükid puljongisse ja keeda mõni minut, lisa kartul ja hoia tulel veel 4–5 minutit. Lisa pelmeenid, herned, marineeritud ingver ja till ning keeda, kuni pelmeenid on valmis. Maitsesta lõplikult.

Juustune pelmeeniroog

Foto: Ragne Värk
Kui sa ahjus küpsetatud pelmeenivormi siiani proovinud pole, on nüüd küll viimane aeg selle valmistamine ette võtta.
Valmistamise aeg
40 minutit
Kogus
6 portsjonit
  1. 400 g pelmeene
  2. 1 paprika
  3. 1 väike sibul
  4. 100 g riivitud juustu
  5. 4 muna
  6. 2 sl hapukoort
  7. 2 dl piima
  8. soola, pipart
  1. Tõsta külmutatud pelmeenid ahjuvormi põhjale. Tükelda paprika ja sibul väiksemaks. Prae paprikat ja sibulat pannil võis paar minutit ning tõsta pelmeenidele. Viimase kihina raputa riivjuustu. Klopi munad hapukoore ja piimaga läbi. Maitsesta. Kalla vormi kõige peale. Küpseta ahjus 200 °C juures 30 minutit.

Pelmeenid pestokastmes

Foto: Ragne Värk
Pastaroast inspireeritud roas kastetakse pelmeenid juustusesse pestokastmesse.
Valmistamise aeg
15–20 minutit
Kogus
2 portsjonit
  1. 350 g pelmeene
  2. soola, pipart
  3. 1 dl rõõska koort (10%)
  4. 75 g sulatatud juustu
  5. 1 sl pestokastet
  6. 1 sl parmesani, riivituna
  1. Keeda pelmeenid valmis soolaga maitsestatud vees, nõruta. Kuumuta koor keemiseni, lisa sulatatud juust ja sega sulamiseni. Pane juurde pestokaste ja parmesan, sega. Maitsesta soola-pipraga. Lisa keedetud pelmeenid ning jälgi, et kõik saaks kastmega kenasti kokku. Serveeri.