Foto: Kaare Sova

Kui tervet koogitükki ei jõua... võta pisike küpsiski: kolm maitsvat retsepti!

Olga Kaju, Triin Paaver , 17.11.2023

Küpsiste maitsev maailm on piiritu. Pealegi – kui sa tervet koogitükki ära süüa ei jõua, siis pisikese küpsise jõuad ikka põske pista. Lisaks on mõnus küpsisekarp suurepärane kingitus.

Pitsaampsud

Foto: Kaare Sova
Sarnasus pitsaga tuleneb põhiliselt küpsiste kujust, sest tegemist on juustuse ja mureda ampsuga. Kindlasti tasub koostisosi vastavalt maitsele ja lemmikpitsale varieerida.
Valmistamise aeg
15 minutit + 1 tund külmkapis
Kogus
16 portsjonit
  1. 250 g jahu
  2. 100 g riivitud parmesani
  3. 25 g päikesekuivatatud tomateid ilma õlita
  4. 2 tl hakitud värsket punet
  5. 2 tl hakitud värsket basiilikut
  6. 2 tl hakitud värsket peterselli
  7. 1 tl soola
  8. 0,75 tl küüslaugupulbrit
  9. 0,5 tl tšillihelbeid soovi korra
  10. 0,5 tl jahvatatud musta pipart
  11. 230 g toasooja võid
  12. 2 sl suhkrut
  13. 1 tl oliiviõli
  14. 1 väike muna pintseldamiseks
  1. Sega kausis jahu, 75 g parmesani (ülejäänud 25 g pane külmkappi oma aega ootama), tomatid, hakitud maitserohelised, sool, küüslaugupulber, tšillihelbed ja pipar.

  2. Vahusta mikserikausis või, suhkur ja oliiviõli. Lisa osade kaupa jahu-juustusegu. Suru tainas kokku ja vormi haluks (nii et kui selle otsast tükke lõigata, oleksid need väikese pitsalõigu sarnased). Pane 1 tunniks külmkappi. Eelkuumuta ahi (165 °C) ja kata kaks ahjuplaati küpsetuspaberiga. Võta tainas ja ülejäänud juust külmkapist. Pintselda tainahalu küljed munaga ja veereta seda siis riivjuustus, nii et kõik küljed on korralikult kaetud. Lõika 8–10 mm paksused viilud, määri pealt veel munaga ja küpseta ahjus 16–20 minutit.

Tahiiniküpsised

Foto: Kaare Sova
Kergelt nätsked täistaimsed küpsised meenutavad halvaad ja meeldivad kindlasti ka neile, kes muidu taimsest toitumisest lugu ei pea.
Valmistamise aeg
10 min
Kogus
16 portsjonit
  1. 50 g valgete ja mustade seesamiseemnete segu
  2. 145 g mandlijahu
  3. 0,5 tl söögisoodat
  4. 0,5 tl soola
  5. 85 g agaavisiirupit
  6. 50 g tahiinit
  7. 1 tl vanillipastat
  1. Eelkuumuta ahi (175 °C) ja kata ahjuplaat küpsetuspaberiga. Pane seesamiseemned väiksele taldrikule valmis. Sega suuremas kausis omavahel mandlijahu, sooda ja sool.

  2. Väiksemas kausis sega agaavisiirup, tahiini ja vanillipasta. Lisa siirupi-tahiinisegu mandlijahusegule ja sega ühtlaseks. Vormi tainast 16 Kreeka pähkli suurust palli, veereta seesamiseemnetes ja laota 2–3 cm vahedega ahjuplaadile. Vajuta pallid kergelt lapikumaks (u 1 cm). Küpseta 8 minutit. Lase plaadil jahtuda.

Küpsised makadaamiapähkli ja valge šokolaadiga

Foto: Kaare Sova
Suurtele pehmetele küpsistele lisavad tekstuuri ja maitset makadaamiapähklid. Siin on väga oluline soola ja magusa tasakaal, sest mahedamaitselised pähklid ja valge šokolaad vajavad enda kõrvale särtsu.
Valmistamise aeg
20 minutit + 2 tundi külmkapis
Kogus
15 portsjonit
  1. 170 g külma võid
  2. 130 g suhkrut
  3. 130 g fariinsuhkrut
  4. 1 tl vanillipastat
  5. noaotsatäis soola
  6. 260 g jahu
  7. 10 g tärklist
  8. 1 tl soodat
  9. 1 muna
  10. 0,5 munakollast
  11. 150 g valget šokolaadi
  12. 150 g makadaamiapähkleid
  1. Haki šokolaad ja pähklid. Jäta ootele. Sega kokku jahu, tärklis, sool ja sooda. Tükelda külm või. Töötle see suhkrute ja vanilliga ühtlaseks massiks. Lisa saadud massi hulka eelnevalt kokku segatud kuivained. Seejärel muna ja munakollane. Viimasena sega hulka pähklid ja šokolaad. Jaga tainas kohe 65–70 g pallideks ja tõsta vähemalt 2 tunniks külmkappi.

  2. Küpseta 180kraadises ahjus ülalt- ja altkuumutusega 12–13 minutit, kuni küpsised hakkavad äärtest kergelt pruunistuma, aga keskelt on veel täiesti pehmed. Lase neil 5 minutit plaadil jahtuda, seejärel tõsta rest

  3. NIPP! Pärast kuivainete lisamist sega tainast võimalikult vähe – see tagab pehmema tekstuuri.

Uus raamat

Olga Kaju ja Triin Paaver on kokku kogunud küpsiseretseptide paremiku. Rohkem kui 90 retsepti hulgas on soolaste ja magusate, pehmete ja krõbedate, lihtsate ja tehniliselt keerulisemate küpsiste retseptid. Oma koha on sisse seadnud ka retro küpsistenurk, kus kohtad kevadlille-, majoneesi-, keelekese-, kohupiima- ja teisi lemmikküpsiseid.