
Kui tervet koogitükki ei jõua... võta pisike küpsiski: kolm maitsvat retsepti!
Küpsiste maitsev maailm on piiritu. Pealegi – kui sa tervet koogitükki ära süüa ei jõua, siis pisikese küpsise jõuad ikka põske pista. Lisaks on mõnus küpsisekarp suurepärane kingitus.
Pitsaampsud

- 250 g jahu
- 100 g riivitud parmesani
- 25 g päikesekuivatatud tomateid ilma õlita
- 2 tl hakitud värsket punet
- 2 tl hakitud värsket basiilikut
- 2 tl hakitud värsket peterselli
- 1 tl soola
- 0,75 tl küüslaugupulbrit
- 0,5 tl tšillihelbeid soovi korra
- 0,5 tl jahvatatud musta pipart
- 230 g toasooja võid
- 2 sl suhkrut
- 1 tl oliiviõli
- 1 väike muna pintseldamiseks
Sega kausis jahu, 75 g parmesani (ülejäänud 25 g pane külmkappi oma aega ootama), tomatid, hakitud maitserohelised, sool, küüslaugupulber, tšillihelbed ja pipar.
Vahusta mikserikausis või, suhkur ja oliiviõli. Lisa osade kaupa jahu-juustusegu. Suru tainas kokku ja vormi haluks (nii et kui selle otsast tükke lõigata, oleksid need väikese pitsalõigu sarnased). Pane 1 tunniks külmkappi. Eelkuumuta ahi (165 °C) ja kata kaks ahjuplaati küpsetuspaberiga. Võta tainas ja ülejäänud juust külmkapist. Pintselda tainahalu küljed munaga ja veereta seda siis riivjuustus, nii et kõik küljed on korralikult kaetud. Lõika 8–10 mm paksused viilud, määri pealt veel munaga ja küpseta ahjus 16–20 minutit.
Tahiiniküpsised

- 50 g valgete ja mustade seesamiseemnete segu
- 145 g mandlijahu
- 0,5 tl söögisoodat
- 0,5 tl soola
- 85 g agaavisiirupit
- 50 g tahiinit
- 1 tl vanillipastat
Eelkuumuta ahi (175 °C) ja kata ahjuplaat küpsetuspaberiga. Pane seesamiseemned väiksele taldrikule valmis. Sega suuremas kausis omavahel mandlijahu, sooda ja sool.
Väiksemas kausis sega agaavisiirup, tahiini ja vanillipasta. Lisa siirupi-tahiinisegu mandlijahusegule ja sega ühtlaseks. Vormi tainast 16 Kreeka pähkli suurust palli, veereta seesamiseemnetes ja laota 2–3 cm vahedega ahjuplaadile. Vajuta pallid kergelt lapikumaks (u 1 cm). Küpseta 8 minutit. Lase plaadil jahtuda.
Küpsised makadaamiapähkli ja valge šokolaadiga

- 170 g külma võid
- 130 g suhkrut
- 130 g fariinsuhkrut
- 1 tl vanillipastat
- noaotsatäis soola
- 260 g jahu
- 10 g tärklist
- 1 tl soodat
- 1 muna
- 0,5 munakollast
- 150 g valget šokolaadi
- 150 g makadaamiapähkleid
Haki šokolaad ja pähklid. Jäta ootele. Sega kokku jahu, tärklis, sool ja sooda. Tükelda külm või. Töötle see suhkrute ja vanilliga ühtlaseks massiks. Lisa saadud massi hulka eelnevalt kokku segatud kuivained. Seejärel muna ja munakollane. Viimasena sega hulka pähklid ja šokolaad. Jaga tainas kohe 65–70 g pallideks ja tõsta vähemalt 2 tunniks külmkappi.
Küpseta 180kraadises ahjus ülalt- ja altkuumutusega 12–13 minutit, kuni küpsised hakkavad äärtest kergelt pruunistuma, aga keskelt on veel täiesti pehmed. Lase neil 5 minutit plaadil jahtuda, seejärel tõsta rest
NIPP! Pärast kuivainete lisamist sega tainast võimalikult vähe – see tagab pehmema tekstuuri.
Uus raamat
