Foto: Jaan Heinmaa

LASTE LEMMIK | Makaroni-juustuvorm ehk mac&cheese singiga

Pille Enden, 21.11.2023

Rammus juustune pastavorm on hea ja turvaline kogupereroog, mis sobib nii argiõhtu kui nädalavahetuse menüüsse. Sellesse vormi võib singi asemel sokutada muudki lihakraami, mis mõnest toidukorrast järgi on jäänud. Roog maitseb hästi ka ilma lihata.

Valmistamise aeg
25 minutit +30 minutit ahjus
Kogus
6 portsjonit
Koostisained
  1. 250 g meelepärast pastat
  2. 1 sl oliiviõli
  3. 3 sl võid + vormi määrimiseks
  4. 2 sl nisujahu
  5. 4 dl piima
  6. 1 dl vahukoort
  7. 6 dl riivitud juustu (nt cheddar või gouda)
  8. 200 g sinki
  9. 1 dl riivsaia
  10. 2 sl sulatatud võid
  11. 3 sl riivitud kõva juustu (nt parmesani)
  12. 1 tl jahvatatud paprikat
  13. soola
  14. musta pipart
Valmistamine
  1. Kuumuta ahi 175 kraadini. Määri ahjuvorm võiga. Keeda pasta vastavalt pakendil olevale õpetusele peaaegu pehmeks, al dente. Kurna ja sega õliga. Lase jahtuda.

  2. Sulata kastrulis 3 sl võid, klopi hulka jahu ja kuumuta segades 1 minuti jooksul. Klopi vähehaaval hulka piim ja koor. Kuumuta samal ajal vispeldades 2-3 minutit või kuni kaste pakseneb. Võta pliidilt. Maitsesta soola ja pipraga.

  3. Sega hulka 2 dl riivjuustu ja klopi kuni juust on sulanud. Nüüd lisa veel 2 dl riivjuustu ja klopi kuni ka see on sulanud ja kaste ühtlane. Lisa jahtunud pasta ja hakitud sink, sega kuni kõik on ühtlaselt kastmega koos.

  4. Tõsta pool segust vormi, raputa peale järelejäänud 2 dl riivjuustu ja pane peale ülejäänud pastasegu. Sega riivsai, riivitud parmesan, sulavõi ja jahvatatud paprika. Puista ühtlaselt vormile , tõsta ahju ja küpseta kuldpruuniks, umbes 30 minutit. Serveeri kohe.