Foto: Jaan Heinmaa

NÄDALA KOOK | Antoonovka-toorjuustupirukas

Pille Enden, 10.11.2023

Nii lihtne, aga nii maitsev!  Muidugi võib piruka küpsetada ka muude hapukate õuntega, aga no antoonovkad on pirukas võrratud!   Soovi korral või pirukale serveerimisel peale niristada karamellkastet.

Valmistamise aeg
20 minutit + 25 minutit ahjus
Kogus
10 portsjonit
Koostisosad
  1. 400 g lehttainast
  2. 1 muna
  3. 2 sl suhkrut
Täidis
  1. 400 g hapusid õunu
  2. 1 dl pruuni suhkrut
  3. 0,5 tl jahvatatud kaneeli
  4. 200 g maitsestamata toorjuustu
  5. 1 väike muna
  6. 1 dl suhkrut
  7. 2 tl vanillisuhkrut
  8. karamellkastet serveerimiseks
Valmistamine
  1. Kuumuta ahi pöörõhurežiimil 210 kraadini. Tõsta ahjuplaat ahju sooja.

  2. Koori õunad, eemalda südamikud, lõika õhukesteks viiludeks. Sega 1 dl pruuni suhkrut ja 0,5 tl kaneeli. Lisa õunaviilud ja sega läbi.

  3. Sega pehmeks hõõrutud toorjuustu hulka muna, 1 dl suhkrut ja vanillisuhkur.

  4. Rulli tainas lahti 0,5 cm paksuseks ristkülikuks u 20x40 cm. Tõsta keskele pikuti peale toorjuustusegu. Lao peale õunad.

  5. Lõika taina- või pitsalõikuriga diagonaalselt mõlemalt poolt täidist 1 cm laiused ribad, jäta u 1 cm kauguselt täidisest lõikamata. Keera ribad vaheldumisi mõlemalt poolt täidisele kuni õunad on kaetud.

  6. Võta plaat ahjust, kata küpsetuspaberiga ja tõsta pirukas plaadile. Pintselda pealt munaga ja puista peale 2 sl suhkrut.

  7. Küpseta ahjus 20-25 minutit kuni tainas on kuldpruun ja krõbe. Lase jahtuda, enne kui lahti lõikad.