Foto: Merilin Siimpoeg

NII MAITSEV! Sügisvärvides kõrvitsa-kohupiimakook

Merilin Siimpoeg, 12.11.2023

Muutke hall argipäev põnevaks – kutsuge sõbrad külla ja pakkuge neile uhket sügisvärvides torti! Hõrgu tordi muudavad pidulikuks erinevat tooni kihid: maheda maitsega kohupiima-kõrvitsasegule lisavad jõulist nooti maapähklivõi, kaneel ja brändi. 

Kõrvitsa-kohupiimakook
12 sektorit
Põhi:
200 g Digestive küpsiseid
100 g võid
Täidis:
450 g kõrvitsapüreed
200 g vahukoort
400 g kohupiima
1 tl vaniljesuhkrut
soovi korral 1 tl kaneeli
150 g valget šokolaadi
5 želatiinilehte
3 sl brändit
4 sl maapähklivõid
Kaunistamiseks:
2-3 maapähkli- või muud küpsist

Vooderdage lahtikäiv 24 cm koogivorm küpsetuspaberiga. Purustage küpsised ja segage sulavõiga. Suruge küpsisemass koogivormi põhja ja asetage täidise valmistamise ajaks  külmkappi. 
Vahustage kergelt vahukoor koos kohupiimaga. Segage hulka 200 g kõrvitsapüreed, vaniljesuhkur ja soovi korral kaneel. Lõigake valge šokolaad väikesteks tükkideks. Kuumutage koor keemiseni ja tõstke pott tulelt. Lisage valge šokolaadi tükid ja segage, kuni on sulanud. Jahutage šokolaadisegu mõned minutid. Valage nüüd peene joana šokolaadisegu kohupiima-kõrvitsasegu hulka samal ajal segades. Asetage želatiinilehed külma vette likku ja laske 5 minutit seista. Kuumutage väikeses potis 4 sl vett keemiseni ja tõstke siis tulelt eemale. Pigistage leotatud želatiinilehed kuivemaks ja segage kuuma vee sisse koos brändiga. Laske želatiinisegul mõned minutid jahtuda ja niristage siis peene joana täidisesegu hulka samal ajal segades. 
Määrige küpsisepõhjale ühtlase kihina laiali maapähklivõi, seejärel kõrvitsapüree. Valage peale želatiiniga täidisesegu. Hoidke kooki 3-4 tundi külmkapis, kuni täidisesegu on tahenenud. Kaunistage küpsisepuruga.
Kuidas teha kõrvitsapüreed?
Jaotage ahjuplaadile 3-4 cm suurused muskaatkõrvitsa tükid ja küpsetage 200kraadises ahjus 15 minutit. Jahtunult eemaldage koor ja töödelge kannmikseris kreemjaks, vajadusel lisage vett.