Foto: Ragne Värk

MAAILMA KÖÖK | Szarlotka ehk mahlane Poola õunakook

Ragne Värk, 14.09.2023

Õunte hooaeg on veel täies hoos. Seetõttu soovitame koduaia õuntest valmistada üht mahlast ja pisut teistmoodi õunakooki, kus koogipõhjale on laotud õunasegu, munavalgevaht ning seejärel eelnevalt külmutatud purukate.

Valmistamise aeg
40 min + küpsemisaeg 40 min
Kogus
15 portsjonit
Tainas:
  1. 400 g nisujahu
  2. 1 tl küpsetuspulbrit
  3. 0,25 tl soola
  4. 100 g suhkrut + 2 sl munavalgete vahustamiseks
  5. 4 muna
  6. 200 g võid
  7. 100 g hapukoort
  8. 1 sl vanilliekstrakti
Täidis:
  1. 1,3 kg õunu
  2. 1 sl võid
  3. 3 sl sidrunist pressitud mahla
  4. 3 sl pruuni suhkrut
  5. 1,5 tl kaneeli
  6. 1 tl riivitud sidrunikoort
  1. Valmista esmalt tainas. Selleks sega kuivained omavahel. Eralda munavalged munakollastest. Sega kuivainetele juurde munakollased, või, hapukoor ja vanilliekstrakt. Sõtku kätega ühtlaseks tainaks. Jaota tainas kaheks nii, et tainapallide suurused oleksid 2/3 ja 1/3. Suurem tainapall tõsta külmkappi. Väiksem tainapall, mis jääb hiljem koogi katteks, paki toidukilesse ning tõsta sügavkülma.

  2. Täidise valmistamiseks koori ja tükelda õunad. Sulata pannil või, lisa õunad ja sidrunimahl ning lase neil keskmisel kuumusel küpseda. Kui õunad hakkavad pehmenema, lisa segades suhkur ja kaneel. Kuumuta keskmisel kuumusel õunte pehmenemiseni. Seejärel sega juurde sidrunimahl. Lase segul jahtuda umbes 15 minutit

  3. Vahusta munavalged näpuotsatäie soolaga pehmete tippudega vahuks. Vahustamist jätkates nirista juurde 2 sl suhkrut. Vahusta, kuni saad tugevate tippudega munavalgevahu.

  4. Määri kandiline koogivorm (23 × 32 cm) võiga. Võid koogivormi põhja panna ka küpsetuspaberi. Suru külmkapis olnud tainapall ühtlase kihina vormi põhjale. Selle peale laota õunasegu ning seejärel määri õuntele munavalgevaht. Võta sügavkülmas olnud tainas välja ning riivi jämeda riiviga. Raputa riivitud tainas koogile. Küpseta 190 kraadi juures 35–40 minutit. Kui kook liialt pruunistub, siis aseta küpsemise ajal selle peale foolium. Lase enne söömist pisut jah

  5. See kook on veel parem järgmisel või ülejärgmisel päeval.

Mis see on?

Szarlotka on traditsiooniline Poola küpsetis, mida võib sageli leida kohalikest kohvikutest ja pagariäridest. Tegemist on lihtsa koduse koogiga, mille teevad eriliseks paar nüanssi: traditsiooniline koogipõhi, mahlane õunatäidis, beseekiht ning purune kate. Kate tuleb eelnevalt riivimiseks külmutada, nii saab puru paraja suurusega.

Millega serveerida?

Kõrvale paku magusat vanillikastet või -pudingut. Eheda vanillijäätisega on see küpsetis samuti suurepärane.

Miks kasutada koogitainas vanilliekstrakti?

Vanilliekstrakt on ehtsatest vanillikaunadest valmistatud maitseandja, mis annab suurepärase eheda vanillise maitse kõikidele magustoitudele. Seda saab edukalt kasutada nii küpsetistes, kreemides, dessertides kui ka erinevates magustoitudes, mis nõuavad vanillist maitset. Ärge ajage vanilliekstrakti segamini vanilliessentsiga. Viimane on kunstlik lõhna- ja maitseainesegu.
Kui vanilliekstrakti kodus ei ole või poest ei leia, siis võid selle asendada sama koguse vanillisuhkruga, kuid arvesta, et selle maitse lõpptulemuses ei ole nii tugev.
Foto: Depositphotos

Nipid ja soovitused

  • Taina valmistamiseks ei pea või olema külmkapikülm, kuid see ei tohi olla ka üleliia pehme.

  • Selle koogi põhjaks minev tainas peab olema külm. Hoia seda kindlasti eelnevalt külmkapis.

  • Kasuta taina valmistamisel kindlasti 20% hapukoort. Ära asenda seda lahjemaga!

  • Koogi valmistamisel võid õunte asemel kasutada ka pirne. Proovi ka virsikutega.