Foto: Jaan Heinmaa

MIDAGI HEAD JA KEVADIST | Prantsuse sibulasupp karulauguga

Pille Enden, 01.05.2023
Prantsuse sibulasupp on imeline kooslus lihtsatest ainetest. Karamelliseks ja lausa magusaks küpsenud sibulatest supp on tummine ja soojendav ning seda tõhustab juustusai.  Saiad võib koos juustuga röstida eraldi ja serveerida kõrvale. Kevadel saab leemesse panna karulauku, mis lisab nii värskust kui küüslaugust maitset.  
Kogus: neljale
Valmistusaeg:
1 tund 10 minutit + 5-7 minutit ahjus
Koostisosad
4 tk küüslauguküünt
50 g võid
1 spl oliiviõli
1 tl suhkrut
2 spl nisujahu
2.5 dl valget kuiva veini
1.2 l veisepuljongit
2 tl kuivatatud tüümiani
1 punt karulaugulehti
4 tk saiaviilu
140 g riivitud kõva juustu
1 kg sibulat
Valmistamine
1. Koori sibulad ja küüslauk. Lõika sibulad õhukesteks viiludeks ja viiluta küüslauk.
2. Sulata või koos õliga suurel pannil, pane sinna sibul ja hauta kaane all 10 minutit, kuni on pehme.
3. Puista peale suhkur ja kuumuta veel 20 minutit, aega-ajalt segades, ilma kaaneta, kuni sibul on kuldne ja karamelline. Jälgi, et ära ei kõrbeks.
4. Lisa küüslauguküüned ja kuumuta läbi. Puista peale jahu ja sega läbi.
5. Suurenda kuumust ja lisa vähehaaval vein, puljong ja tüümian, sega samal ajal. Kata kaanega ja hauta 15-20 minutit. Sega lõpuks hulka hakitud karulauk.
6. Pintselda saiaviilud õliga mõlemalt poolt. Rösti grilli alla või 200 kraadises ahjus mõlemalt poolt 2-3 minutit kuni on krõbedad.
7. Tõsta supp kuumuskindlatesse nõudesse ja aseta peale saiaviilud. Puista peale riivjuust. Kuumuta grilli all kuni juust on sulanud 3-4 minutit.