Foto: Jaan Heinmaa

KOSUTUSEKS SOE SALAT | Talvine panzanella

Pille Enden, 23.01.2023
Talvisel külmal ajal pakub kosutust üks soe salat. Panzanella on populaarne itaaliapärane tavaliselt suvine salat, mis küpsete tomatitega maitseb imehea. Talvel kui köögviljade valik nigel, saab seda röstitud köögiviljadega valmistada.
Kogus: neljale
Valmistusaeg: 40-60 min
25 minutit + 25-35 minutit ahjus
Koostisosad
1 tk Punane sibul
3 spl Punase veini äädikas
400 g Kõrvits
200 g Värsked või külmutatud rooskapsad
5.5 spl Oliiviõli
1 dl Hakitud petersellilehed
SAIAKRUTOONID
50 g Või
Saiaviil (ciabattast või hapusaiast)
2 tk Küüslauguküüs
2 tl Hakitud tüümianilehed
6 spl Riivitud parmesan
Sool
Must pipar
Valmistamine
1. Kuumuta ahi 200 kraadini. Valmista esmalt saiakrutoonid. Selleks sulata või. Lõika sai 1-1,5 cm kuubikuteks ja pane ahjuplaadile. Lisa hakitud küüslauk ja tüümian ning sulavõi. Maitsesta soola ja pipraga. Puista peale riivitud juust ja sega läbi. Küpseta 10-15 minutit kuni kuubikud on kuldpruunid ja krõbedad. Sega 1-2 korda küpsemise ajal. Võta ahjust ja lase jahtuda.
2. Koori sibul ja lõika õhukesteks viiludeks. Kalla peale äädikas ja lase maitsestuda kuni valmistad ette ülejäänud salatiaineid.
3. Lõika kõrvits 1-1,5 cm kuubikuteks ja pane ahjuplaadile. Suuremad rooskapsad lõika pooleks või neljaks ja pane samuti plaadile. Lisa 1,5 sl õli ning maitse järgi soola ja pipart. Sega läbi. Küpseta 15-20 minutit või kuni köögiviljad on pehmed.
4. Lisa sibulatele 4 sl oliiviõli ja maitsesta pipraga.
5. Tõsta köögiviljad vaagnale, lisa sibularattad. Maitsesta kaste soolaga ja nirista salatile. Puista peale hakitud petersell ning sega läbi. Pane peale saiakrutoonid.  Puista peale riivitud juust ja serveeri kohe soojalt.