Foto: Jaan Heinmaa

MIDAGI VÄGA HEAD JA LIHTSAT | Sibula-kohupiimapirukas

Pille Enden, 30.11.2022
Mahlase täidisega pirukas on lisaks sibulale ja kohupiimale ka soolakat sinki või peekonit. Tainas on küll pärmiga, aga erinevalt tavapärasest valmistatud külma veega ja pikka kergitamist ei vaja. Osa nisujahust võib tainas asendada täisterajahuga.
Koostisosad
TAINAS
2.5 dl Külm vesi
0.25 tl Sool
0.75 tl Suhkur
20 g Pärm
5.5 dl Nisujahu
2.5 spl Õli
Jahu rullimiseks
Muna määrimiseks
SIBULA-KOHUPIIMATÄIDIS
600 g Sibul
2 spl Või
200 g Kohupiim
2 dl Hapukoor
3 tk Muna
150 g Peekoni- või singikuubikud
Sool
Must pipar
3 spl Päevalilleseemned
Valmistamine
10 tk
1. Koori ja haki sibulad. Sulata kastrulis või, lisa sibulad ja hauta aeg-ajalt segades pehmeks ning kuldpruuniks, selleks kulub 15-20 minutit. Lisa kuumale sibulale kohupiim ja hapukoor, sega läbi ja lase jahtuda käesoojaks.
2. Klopi hulka munad ja maitsesta soola ning pipraga. Pruunista singi- või peekonikuubikud pannil ja lase jahtuda.
3. Sega külma vette sool, suhkur ja pärm. Sega kuni pärm on lahustunud. Lisa vähehaaval jahu ja õli ning sega-sõtku ühtlaseks. Lase 10 minutit seista. Kummuta jahusele lauale ja rulli kaheks ühesuuruseks kettaks.
4. Pane üks tainaketas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja lase mõlemal 20 minutit kerkida.
5. Tõsta ahjuplaadil olevale põhjale sibulasegu ja peale singi-või peekonikuubikud. Tõsta teine ketas peale ja suru ääred hoolikalt kokku.
6. Torka kahvli või noa otsaga tainasse augud. Pintselda pealt munaga ja puista peale seemneid. Küpseta 200 kraadises ahjus 25-30 minutit kuni tainas on pealt kuldpruun.