Kodu lõhnab taas nagu vanaema köök – kaks pirukat, mis toovad mälestused tagasi

Merilin Siimpoeg, 06.12.2025

Tõstku käsi see, kes suudab ära öelda äsja ahjust tulnud pirukale. Ja siis pealekauba see lõhn – lohutav ja kodune.

Põhjata kodujuustupirukas krevettidega

Kodujuustu pehmus, luksuslikud krevetid ja magusad tomatid loovad hubase, kuid ka elegantse tunde. Lihtne, samas täiesti vastupandamatu.

Foto: Merilin Siimpoeg
Valmistamise aeg
1 tund
Kogus
10 portsjonit
Täidis:
  1. 1 väike sibul
  2. 2 küüslauguküünt
  3. 4 muna
  4. 350 g kodujuustu
  5. 70 ml rõõska koort (10%)
  6. 50 g hapukoort
  7. 1 sl (kuhjaga) nisujahu
  8. 1 tl riivitud sidrunikoort
  9. 1 tl sidrunimahla
  10. 2 sl hakitud tilli või murulauku
  11. 70 g riivitud juustu (nt Gouda)
  12. 1 tl soola
  13. musta pipart
Peale:
  1. 10–12 puhastatud hiidkrevetti
  2. 5–6 kirsstomatit
  3. praadimiseks 1 sl oliiviõli või võid
  4. soola-pipart
  5. sidruniviile ja värsket tilli
  6. rukolalehti
  1. Eelsoojenda ahi 180 kraadini ja määri vorm (20–22 cm) kergelt võiga või kata küpsetuspaberiga.

  2. Kuumuta pannil veidi õli, lisa hakitud sibul ja hauta madalal tulel klaasjaks. Pane juurde hakitud küüslauk ja kuumuta veel hetk. Lase jahtuda. Klopi munad lahti, lisa kodujuust, rõõsk koor, hapukoor ja jahu.

  3. Nüüd pane sekka sibula-küüslaugusegu, sidrunimahl ja -koor, till, riivitud juust, sool ja pipar. Sega kõik õrnalt kokku. Vala vormi ja silu pind ühtlaseks.

  4. Küpseta 180 °C juures 35–40 minutit, kuni pirukas on kuldne ja keskelt kergelt võdiseb.

  5. Lase 10–15 minutit jahtuda.

  6. Kuumuta pannil või (sobib ka õli), tõsta sinna krevetid, maitsesta soola-pipraga ja prae 1–2 minutiga mõlemalt poolt kergelt kuldseks. Pärast praadimist pigista peale veidi sidrunimahla.

  7. Tõsta krevetid pirukale, laota laiali tomatipoolikud, värsked rukolalehed ja mõned sidruniviilud.

Aeglaselt valmiv veiselihapirukas

Pikalt haudunud veiseliha muutub täidises siidpehmeks ja maitsed sügavalt karamelliseks. Krõbe võitainas hoiab kõike koos. Täiuslik pirukas, kui sul on mõnusalt aega.

Foto: Merilin Siimpoeg
Valmistamise aeg
3 tundi
Kogus
12 portsjonit
Põhi:
  1. 300 g nisujahu
  2. 150 g külma võid
  3. 1 tl soola
  4. 1 muna
  5. 2–3 sl külma vett
Täidis:
  1. 600 g hautamiseks sobivat veiseliha (nt kael, abatükk või põsk)
  2. 2 sibulat
  3. 1 suurem porgand
  4. 2 sl võid
  5. 1 sl õli
  6. 1 sl tomatipastat
  7. 200 ml punast veini
  8. 300 ml veiselihapuljongit (vajadusel rohkem
  9. 120 g külmutatud herneid
  10. 1 sl sojakastet
  11. 1 tl kuivatatud tüümiani
  12. 2 loorberilehte
  13. 1 sl jahu
  14. soola ja musta pipart
  1. Lõika veiseliha tükkideks (u 5 × 5 cm), kuivata köögipaberiga ja pruunista 3–4 min kuumal pannil õli ja võiga mitmes jaos. Kõik tükid peavad saama pruunistunud pinna. Tõsta kõrvale.

  2. Haki kooritud sibulad ja porgand väikesteks tükkideks. Kuumuta suurema poti põhjas veidi võid, lisa sibul ja porgand. Hoia madalal tulel 5–7 minutit, kuni sibul muutub klaasjaks ja kergelt karamelliseks

  3. Lisa tomatipasta ja jahu. Sega läbi ja vala peale punane vein. Lase paar minutit keeda, kuni alkohol aurustub ja segu muutub siidiseks.

  4. Pane köögiviljade hulka liha, vala peale puljong, siis tüümian ja loorberilehed. Nüüd pane potti ka herned. Kata kaanega ning lase väga tasasel tulel u 2 tunniga lihal täiesti pehmeks ja kastmel tummiseks haududa.

  5. Kui vedelikku jääb lõpus liiga palju, keeda viimased 10 minutit kaaneta, et kaste pakseneks. Maitsesta lõpus soola-pipraga, törts sojakastet süvendab mekki. Enne pirukapõhjale valamist lase leigeks või täitsa maha jahtuda. Siis ei muutu tainas lödiks!

  6. Kui liha vaikselt haudub, valmista pirukapõhi. Sega jahu ja sool. Lisa külm tükeldatud või ning näpi sõrmedega purutaoliseks. Lisa muna ja 2 sl külma vett. Tee kiiresti ühtlaseks, vajadusel vala veel veidi vett. Vormi palliks ja suru lapikuks kettaks. Mässi toidukilesse ja pane 30–45 minutiks külmkappi.

  7. Jaota tainas kaheks võrdseks osaks. Rulli üks osa kergelt jahuga ülepuistatud laual ümmarguseks u 30 cm läbimõõduga ringiks. Vooderda 20 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhi küpsetuspaberiga ja määri ääred kergelt võiga kokku. Tõsta tainas vormi ja suru see põhja ja äärtesse. Tee kahvliga põhja mõned augud, et see liialt ei kerkiks. Säti peale küpsetuspaber ja sellele küpsetuskuulid (või kuivatatud oad/herned).

  8. Eelküpseta 190kraadises ahjus 15 min. Eemalda küpsetuskuulid või -paber ja küpseta veel 5 min.

  9. Jaga põhjale jahtunud täidis. Rulli ülejäänud tainas u 22 cm läbimõõduga ringiks ja kata ülejäänud tainaga. Tee pinnale mõned lõiked, et aur saaks küpsemise ajal paremini väljuda. Määri pealt piima või lahtiklopitud munaga. Hoia veel u 30 min, kuni pirukas on pealt kuldne. Lase 15 min jahtuda.

Klassikaline võitainas

Krõbe ja mure põhi sobib hästi liha-, sibula- ja kalapirukatele ning teistele mahlastele täidistele.

Foto: Merilin Siimpoeg
Koostisosad:
  1. 250 g nisujahu
  2. 125 g külma võid
  3. ½ tl soola
  4. 2–3 sl külma vett
  1. Sega jahu ja sool, siis kuubikuteks lõigatud külm või. Näpi sõrmedega või haki noaga, kuni see muutub puruseks. Vala juurde külm vesi ja sega kiiresti tainaks. Ära sõtku!

  2. Vormi palliks, vajuta lapikuks ja mässi toidukilesse. Hoia külmkapis vähemalt 30 minutit. Rulli kergelt jahuga ülepuistatud laual u 3–4 mm paksuseks, tõsta vormi ning suru põhja ja äärtesse. Tõsta peale küpsetuspaber ja sellele küpsetuskuulid. Eelküpseta põhja 190 °C juures 12–15 minutit, eemalda küpsetuskuulid ja hoia ahjus veel 5 min.

3 nippi ideaalse piruka valmistamiseks

  1. Eelküpseta. Kui kasutad köögivilju, hapukoort või teisi vedelaid koostisosi, küpseta u 15 minutit enne täidise lisamist. Kata pirukapõhi küpsetuspaberiga ja tõsta peale küpsetuskuulid (või lihtsalt kuivad oad/herned või riis). Siis eemalda paber ja kuulid ning küpseta veel 5 min. Nii jääb põhi alati krõbe, mitte vettinud.

  2. Lahtikäiva põhjaga vorm (nt läbimõõduga 24 cm) teeb elu lihtsaks. Lihtne käsitseda ja pirukas tuleb tervelt välja.

  3. Tainas ja munasegu on neutraalsed, seega pane täidisesse julgelt rohkem maitseid, kui alguses tundub. Ürdid, sool, pipar ja hape (nt sidrunimahl või sinep) äratavad kõik ellu.

Foto: tootja

UUS RAAMAT!

„Koogikontori soolased pirukad“ peidab kaante vahele 20 soolast retsepti. Nende hulgas on nii taimseid, lihaga kui ka mereandidega variante – igaüks loodud nii, et oleks jõukohane igale küpsetajale. Autor lisas ka pirukatainaretsepte, mida on lihtne eri täidistega kombineerida. Ent rohkelt ka nippe pirukate õnnestumiseks. Telli nii paberraamatuna kui ka e-raamatuna veebipoest Koogikontor.ee.