MAAILMA KÖÖK. ŠVEITS

 Basler Läckerli ja jõulud võivad tulla

Ragne Värk, 30.11.2025

Kui tavapärased piparkoogid muutuvad igavaks, on õige aeg proovida Šveitsist pärit pühadeküpsetist.

Valmistamise aeg
35 minutit
Kogus
12 portsjonit
  1. 200 g nisujahu
  2. näpuotsatäis soola
  3. 0,5 tl soodat
  4. 150 g mett
  5. 50 g pruuni suhkrut
  6. 1 tl kaneeli
  7. 1 tl jahvatatud ingverit
  8. 0,5 tl jahvatatud muskaatpähklit
  9. 0,5 tl jahvatatud nelki
  10. 0,25 tl musta pipart
  11. 1 tl vanillisuhkrut
  12. 1 tl apelsini riivitud koort
  13. 1 sl (kirsi)likööri
  14. 75 g kuivatatud puuvilju (ploome, aprikoose, rosinaid, kirsse vms)
  15. 50 g mandlilaaste
Kate:
  1. 4 sl tuhksuhkrut
  2. apelsinist pressitud mahl
  1. Sega kokku jahu, sool ja sooda. Pane potti mesi, suhkur, kaneel, ingver, muskaatpähkel, nelk ja must pipar. Hoia keskmisel kuumusel, kuni suhkur on sulanud ja segu hakkab kergelt karamellistuma. Sega juurde vanillisuhkur, riivitud apelsinikoor ja liköör. Viimasena puista sisse hakitud kuivatatud puuviljad ja mandlilaastud. Lisa jahusegu ja sõtku kätega ühtlaseks.

  2. Tõsta küpsetuspaberiga kaetud vormi (suurus oleneb sellest, kui paksu piparkooki soovid, kuid tainas kerkib omajagu). Küpseta 200 kraadi juures 14–16 minutit.

  3. Küpsemise ajal valmista glasuur. Lisa tuhksuhkrule nii palju apelsinist pressitud mahla, et saad voolava segu. Määri katteks äsja ahjust tulnud hõrgutisele.

Mis see on?

Basler Läckerli on Šveitsist Baseli piirkonnast pärit vürtsikas, kergelt karamelline maius, mis täidetud mee, mandlite, kuivatatud puuviljade ja vürtsidega.

See meenutab piparkooki, kuid ka pehmet martsipanikooki. Rikkaliku maitsega küpsetise tekstuur on aga märksa tihedam ja nätskem.

Jõuluküpsetis troonib juba sajandeid Baseli linna sümbolina. Üht Šveitsi tuntumat kondiitritoodet süüakse pidustustel, pühadeajal, aga ka suupistena kohvi kõrvale.

Läckerli tuleb sõnast lecker ehk maitsev – see annab igati õigustatud nime küpsetisele, millega on sajandite vältel kostitatud külalisi või väsinud rändureid.

Hõrgu maiuse ajalugu ulatub 15. sajandisse, mil seda valmistati Baseli kirikukoguks saabunud vaimulikele ja külalistele. Ammusel ajal oli mesi üks peamisi magusaineid ning retsept sündis kohalike pagarite töökodades sooviga pakkuda midagi luksuslikku ja toitvat. Kuna vürtsid nagu kaneel, muskaat ja olid kallid, peeti küpsetist alul ülima jõukuse ja pidulikkuse sümboliks.

Millega serveerida? Kuidas säilitada?

Lausa kohustuslik kohvi, tee või kuuma kakao kõrvale, sest tihe ja rikkalik maitse vajab kõrvale sooje jooke. Küpsetise sünnimaal pakutakse seda sageli seltsiliseks ka dessertveinile või magusale liköörile.

Serveerimisel lõika soovi korral väikesteks tükkideks.

Säilitamiseks hoia õhukindlas karbis, sest nii püsib iseloomulik nätske tekstuur. Mekk muutub paremaks pärast paaripäevast seismist, kui vürtsid ja mesi jõuavad ühtlustuda.

Nii saab ka! Hea teada!

Ehkki klassikalist retsepti saadavad kindlad reeglid, saab Basler Läckerli’t kohandada mitmel moel. Mõned lisavad tainasse röstitud sarapuu- või pistaatsiapähkleid, et anda rohkem jõulist mekki ja sügavust.

Kattega võid samuti katsetada ja traditsioonilise suhkruglasuuri asemel kasutada apelsinimahlast valmistatud glasuuri. Kui meeldib, lisa glasuurile tilk rummi või kirsilikööri, et maitset aromaatsemaks timmida.