Külm ilm? Tehke suppi! Siin on kolm lemmikut, mis alati õnnestuvad

Merilin Siimpoeg, 10.12.2025

Kui õues tuiskab ja nina kipub külmetama, on aurav supp parim lohutus. Hea supp ei pea olema keeruline – piisab hooajalistest köögiviljadest, maitsvast puljongist ja pisukesest loovusest. 

Talvised supid olgu täidlased ja toitvad, et anda energiat ja hoida kõht täis. Need võivad olla kreemjad ja siidised, tummised ja liharohked või hoopis kergelt vürtsikad, et tuua kehasse pisut sooja särtsu. 

Jagan teiega kolme lihtsat retsepti, mille järgi ise tihti koduseid suppe valmistan.

Kana-nuudlisupp ingveri ja sidruniga

Foto: Merilin Siimpoeg

3 portsjonit

Ergutav supp on just see, mida keha ja meel vajavad jahedal päeval. Ingver ja sidrun toovad supile särtsakat nüanssi, samal ajal kui kana ja nuudlid loovad koduse maitse ja toitva tasakaalu.

250 g kanafileed

1 väike sibul

2 küüslauguküünt

1 porgand

2 cm värsket ingverit 

1 l kanapuljongit

100 g muna- või riisinuudleid

1 sl sojakastet 

poole sidruni mahl

veidi riivitud sidrunikoort

musta pipart

vajadusel väheke soola

Praadimiseks: 

veidi õli 

Serveerimiseks:

värsket koriandrit või rohelist sibulat

Tükeldage kanafilee suupärasteks ribadeks või kuubikuteks. Hakkige sibul ja küüslauk. Viilutage õhukeselt porgand. Riivige ingver peene riiviga. Kuumutage potis õli, lisage sibul, küüslauk ja ingver ning praadige paar minutit, kuni aroomid vabanevad. Lisage kana ja praadige kergelt läbi, kuni liha pind on valge.

Valage peale puljong, lisage porgand ja laske tasasel tulel keeda umbes 10–12 minutit, kuni kana on pehme. Lisage nuudlid ja keetke 3–5 minutit vastavalt pakil näidatud ajale. Maitsestage sojakastme, sidrunimahla, sidrunikoore, pipra ja vajadusel vähese soolaga. Serveerige kohe, peale puistake hakitud koriander või roheline sibul.

Et lausa sulaks suus
Kui soovite supile veidi kreemisust, võite lõpus lisada 50–100 g sulatatud juustu.

Hapukapsa-suitsulihasupp

3 portsjonit

See supp on tõeline talvise päeva lohutus – tummine, aromaatne ja mõnusalt hapu. Suitsuliha lisab sügavust ja hapukapsas särtsu.

200 g suitsuribi, -peekonit või -kooti

800 ml puljongit

2 kartulit

1 porgand

1 väike sibul

250 g hapukapsast

1 tl köömneid

vajadusel soola

vajadusel musta pipart

Serveerimiseks:

hapukoort

värsket tilli


Tükeldage suitsuliha ja pange koos puljongi või veega keema. Keetke 20–25 minutit, kuni on pehme. Tükeldage kartulid ja porgand, hakkige sibul. Lisage need potti ning keetke tasasel tulel 10–15 minutit, kuni köögiviljad on pehmed. Pange potti hapukapsas ja köömned. Segage läbi ning hautage veel 30 minutit madalal kuumusel, et maitsed ühtlustuksid. Kuna vahel on suitsuliha juba soolane, siis maitske suppi ja lisage vajadusel soola ja pipart.
Serveerige hapukoore ja hakitud tilliga.

Hapu maitse ümaramaks
Tummisemaks tulemuseks lisage lõpus potti lusikatäis võid või hapukoort, mis annab hapukapsale pehmema meki.  

Kreemine kõrvitsa-pastinaagisupp

Foto: Merilin Siimpoeg

3 portsjonit

Kreemjas päikesekollane supp toob pimedasse aega soojust. Pastinaagi pähkline maitse ja kõrvitsa magusus sulavad mõnusalt ühte.


400 g kõrvitsat
200 g pastinaaki
1 sibul
2 küüslauguküünt

õli
700 ml puljongit
100 ml kookospiima või koort

soola

pipart

veidi muskaatpähklit

Serveerimiseks:

suitsukanafileed

kõrvitsaseemneid

salveid

Tükeldage köögiviljad. Kuumutage pannil õli ning praadige sibul ja küüslauk kergelt läbi. Lisage kõrvits ja pastinaak, valage peale puljong ja keetke pehmeks. Püreestage sau- või kannmikseris. Lisage supile koor, kuumutage mõni minut ja maitsestage. 

Serveerides lisage suitsukanaviilud. Väga hästi sobib peale raputada ka röstitud kõrvitsaseemneid või krõbedat salveid.

Lähenege loovalt! 

Suitsukana asemel sobib suppi serveerida ka suitsukala või krevettidega.