KODUNE JA KOSUTAV
Veisesüdamehautis köögiviljadega
Pille Enden, 26.11.2025
See on tõeliselt kodune roog. Pikalt hautatud veisesüda küpseb pehmeks ja maitseküllaseks, samal ajal kui köögiviljad lisavad roale värvi, aroomi ja tasakaalu. See on ideaalne toit jahedamateks päevadeks, kui tahad süüa midagi sooja, rikkalikku ja rahuldust pakkuvat.

- 800 g veisesüdant
- 2 sibulat
- 3 küüslauguküünt
- 2 porgandit
- 0,5 juursellerit
- 2 sl tomatipastat
- 2 loorberilehte
- 1 tl kuivatatud tüümiani või rosmariini
- 3 dl veise- või köögiviljapuljongit
- 2 dl punast veini (võib asendada puljongiga)
- soola
- musta pipart
- praadimiseks õli või võid
Puhasta süda, eemalda kelmed ja veresooned. Lõika liha 2–3 cm suurusteks kuubikuteks.
Koori ja haki sibulad ning küüslauk. Koori porgandid ja juurseller ning lõika 2 cm kuubikuteks.
Kuumuta poti põhjas õli või võid. Pruunistas selles lihatükid 2-3 portsjonina. Tõsta kõrvale.
Samasse potti pane sibul, küüslauk, porgand ja seller. Prae 3-4 minutit, kuni sibul pehmeneb.Sega hulka tomatipasta, loorberilehed, tüümian/rosmariin, sool ja pipar. Prae veel 1-2 minutit.
Pane liha tagasi potti, vala peale vein ja puljong. Sega läbi ja lase keema tõusta. Kata pott kaanega ja hauta tasasel tulel 2,5–3 tundi, kuni süda on hästi pehme ja kaste tummine. Vajadusel lisa veidi vedelikku.
Maitsesta soola ja pipraga. Serveeri kartulipudru, riisi või lihtsalt saiaga.