NÄDALA KOOK
Õuna-mascarpone kook purutainaga
Pille Enden, 12.12.2025
Mõnusalt mahlane Toskaana-pärane kook ei ole üldse liiga magus. See ühendab endas krõbeda põhja ja kreemise täidise. Kodumaised hapukad õunad annavad koogile parajalt särtsu, samas kui mascarpone tagab pehmuse ja rikkaliku maitse.

- 3 dl nisujahu
- 2 dl jahvatatud mandleid
- 1 tl küpsetuspulbrit
- 0,5 dl suhkrut
- 0,5 tl kaneeli
- näpuotsaga soola
- 120 külma võid
- 2 sl külma vett
- 250 g toasooja mascarpone`t
- 250 g toasooja maitsestamata toorjuustu
- 1,5 dl suhkrut
- 2 suurt toasooja muna
- 1 tl vanilliekstrakti
- 1 sl õunaäädikat
- 3 suurt õuna
- Tuhksuhkrut peale puistamiseks
Kuumuta ahi 175 kraadini. Sega jahu, jahvatatud mandlid, küpsetuspulber ja maitseained. Lisa tükeldatud või ja haki noaga või mudi sõrmedega puruks. Lisa nii palju külma vett, et tainas jääb endiselt sõmer, aga see ei ole kuiv.
Suru 2/3 tainast 22 cm lahtikäiva koogivormi põhja. Küpseta ahjus 12-15 minutit kuni see on kuldpruun. Lase veidi jahtuda.
Mikserda mascarpone, toorjuust ja suhkur kreemiseks. Lisa ükshaaval munad ja lõpuks vanilliekstrakt ning äädikas. Kalla vormi.
Koori õunad ja lõika viiludeks. Lao täidisele. Kata ülejäänud tainapuruga. Küpseta ahjus 1 tund kuni tainas on pruunistunud ja täidis kergelt võbeleb. Lase täiesti jahtuda. Puista peale tuhksuhkrut.