NÄDALA KOOK
Vürtsikas puuviljakeeks
Pille Enden, 05.12.2025
See mahlane keeks on kuivatatud puuviljadest rikkalik ja vürtsidest aroomikas. Mahlaga immutatud küpsetis püsib kaua värske. Keeks sobib hästi jõululauale. Selle võib varakult valmis teha, fooliumisse keerata ja siis külmkappi õiget aega ootama jätta.

- 600 g kuivatatud puuvilju (umbes 1 liiter)-rosinaid, ploome, kirsse, aprikoose ja sukaadi
- 2,5 dl apelsinimahla
- 3 muna
- 1,5 dl suhkrut
- 1,5 dl fariinisuhkrut
- 1,5 dl õli + vormi määrimiseks
- 2,5 dl hapupiima
- 5 dl nisujahu
- 2 tl jahvatatud kaneeli
- 2 tl jahvatatud kardemoni
- 1 tl jahvatatud ingverit
- 2 tl küpsetuspulbrit
- 1 tl soodat
- 0,5 tl soola
- riivsaia vormi puistamiseks
- 150 g tuhksuhkrut
- 1,5 sl apelsini- või sidrunimahla
- Tuhksuhkrut peale puistamiseks
- Kaunistamiseks rosmariinioksi
Pane mõned puuviljad kaunistamiseks kõrvale. Tükelda suuremad kuivatatud puuviljad ning vala peale 1,5 dl apelsinimahla. Lase pool päeva kuni 24 tundi maitsestuda.
Kuumuta ahi 175 kraadini. Klopi munad suhkrutega lahti. Sega hulka õli ja hapupiim. Sega kuivained esmalt omavahel ja seejärel vedelate ainetega.
Määri keeksivorm hoolikalt õliga ja puista üle riivsaiaga. Kalla tainas vormi. Küpseta 50-55 minutit. Proovi küpsust tikuga. Võta ahjust, lase 10-15 minutit jahtuda, kummuta vormist ja lase täiesti jahtuda.
Kui keeks on ahju pandud, pane kaunistamiseks kõrvale tõstetud puuviljad-marjad 0,5 dl apelsinimahlaga likku.
Võta keeks ahjust ja lase 10 minutit vormis jahtuda. Kummuta siis vormist. Torka nt puidust grillvardaga augud keeksisse. Nirista peale 0,5 dl apelsinimahla ja lase täiesti jahtuda.
Glasuuri valistamiseks sõelu tuhksuhkur kaussi. Sega vähehaaval hulka mahl. Glasuuri konsistents peab olema paks ja läikiv, kuid nii vedel, et lusikalt aeglaselt alla niriseb. Tõsta keeks restile ja tõsta peale glasuur. Kaunista puuviljadega.