MAAILMA KÖÖK. USA magus pilveke
Ragne Värk, 22.11.2025
Väikesteks kuubikuteks lõigatud fudge on korraga pehme ja tihke. Maius on valmistusviisilt küll lihtne, kuid nõuab tegijalt erakordset täpsust.

- 475 g suhkrut
- 60 g magustamata kakaopulbrit
- paar näpuotsatäit soola
- 1 tl vanillisuhkrut
- 350 ml täispiima
- 120 g võid
- 100 g tumedat šokolaadi
Sega paksupõhjalises potis neli esimest koostisosa. Lisa piim ja või ning sega kuumutades ühtlaseks. Lase kõrgel kuumusel podiseda 15–17 minutit, aga keeruta pidevalt lusikat. Nüüd vähenda kuumust keskmiseni või pisut madalamaks ja hoia tulel veel 30 minutit. Selleks ajaks peaks segu silmanähtavalt paksenema.
Vahepeal sulata šokolaaditükid veevannil ja sega paksenenud massi sisse. Lase toatemperatuuril jahtuda kümmekond minutit. Vooderda sobilik vorm või säilituskarp toidukilega. Anuma suurus oleneb sellest, kui paksu kommi soovid. Tõsta külmkappi tahenema ööpäevaks ja enne maiasmokkade rõõmustamist lõika terava noaga väikesteks tükkideks.
Sobib kingituseks!
Mis see on?
Fudge on kreemjas, suhkrubaasil valmistatud maius, mille tekstuur on veidi pehme, nätske, kuid püsib siiski ilusti koos. Põhikomponendid on tavaliselt suhkur, või ja piim, millele lisatakse maitseks šokolaadi, vanilli, pähkleid või muud head.
Arvatavasti sündis maius 19. sajandil USAs, kui karamelli valmistamisel läks midagi nihu ja tulemus osutus algsest plaanist märksa paremaks. Komm levis kiiresti kolledžite ja koduköökide kaudu, sest oli lihtne, odav ja imehästi kohandatav. Tänapäeval klassikute sekka tõusnud maius rajab järjekindlalt teed turult turule, jõululaudadelt suvefestivalidele.
Millega serveerida? Kuidas säilitada?
Fudge on nagu pisike trühvlikomm ning sobib imehästi kohvi ja tee kõrvale. Mõistagi on see ideaalne kingitus tõelistele magusasõpradele. Soovi korral valmista neid eri maitsete ja värvidega, mis ühte karpi pakituna tõelist silmailu pakuvad.
Ühe soovitusena tõsta serveerides kuubikud vaagnale ja puista peale marju, pähkleid ja piparmündilehti. Soovi korral kaunista külmkuivatatud marjade puruga.
Säilitamiseks pane õhukindlasse karpi ja hoia jahedas, nii püsib see pehme vähemalt nädala. Toatemperatuuril muutub pikalt seistes soojaks, sestap hoiusta ülejäänut kindlasti külmkapis.
Nii saab ka! Hea teada!
Ideaalne katsetamiseks, sest üht põhiretsepti kasutades saad võluda nii paljusid maitseid. Proovi valge šokolaadiga, maapähklivõiga, kui aga soovid, tee hoopis mustika-vahukommi fudge’i. Lisandina kasuta kookoshelbeid, mandlilaaste, Oreo küpsiseid, pähklipastat vms.
Täispiima asendab edukalt kookospiim, mis annab tuttavliku mõnusa meki. Tekstuuriga mängimiseks lisa soolakaramelli, aga ka krõbedat vahvlipuru. Ühesõnaga – mida rohkem katsetad, seda rohkem avastad, et mänguruum on lõputu.
