MAITSETE ADVENDIKALENDER

Keel tarrendis

Pille Enden, 03.12.2025

Keedetud keel on klassikaline roog, mis sobib igale pidulauale aga ka võileivale. Väikestes vormides koos lisanditega tarretatuna näeb see eriti kena välja. Samas võib keele lõigata ka viiludeks ja panna tarretuma suurele vaagnale. Koos seajalgadega keedetud leem tarretub hästi ja želatiini ei vaja. Ürdiõli on tarrendile värske maitsega lisand, aga juurde võib serveerida ka traditsioonilist mädarõigast.

Valmistamise aeg
2 tundi 45 minutit + 6 tundi külmkapis
Kogus
8 portsjonit
Koostisosad
  1. 2 seakeelt
  2. 2 väikest seajalga
  3. 1 sibul
  4. 1 porgand
  5. 3 küüslauguküünt
  6. 5 musta pipratera
  7. 1 loorberileht
  8. 1 tl soola
  9. 1 tl valge veini äädikat või sidrunimahla
  10. 2 sl kappareid
  11. väike punt peterselli
Ürdiõli
  1. suur punt peterselli
  2. 0,75 dl oliiviõli
  3. näpuotsaga soola
  4. sidrunimahla
Valmistamine
  1. Pane keedunõusse seakeeled, -jalad, terve sibul ja porgand, küüslauk, pipraterad, loorber ja sool.Kalla peale nii palju külma vett, et ained on kaetud ja lase keema. Keeda tasasel tulel 1,5-2 tundi, kuni keel on täiesti pehme.Lisa lõpuks äädikas või sidrunimahl, siis jääb puljong kirkam.

  2. Lase veidi jahtuda, võta keeled kuumalt välja ja eemalda nahk. Lõika väikeseks kuubikuteks. Kui vaja, maitsesta puljongit veel soolaga. Kurna ja jahuta.

  3. Võta väikesed klaasist pokaalid, keraamilised vormid või silikoonist muffinivormid. Haki koos keelega keenud porgand. Pane vormide põhja natuke porganditükke, petersellioks, kappareid ja keeletükke. Kalla peale nii palju puljongit, et kõik oleks kaetud.

  4. Tõsta külmkappi vähemalt 6 tunniks (või üleöö).

  5. Valmista ürdiõli.Töötle hakitud petersell, oliiviõli, sidrunimahl ja sool ühtlaseks roheliseks õliks. Soovi korral kurna läbi peene sõela. Kummuta tarrendid vormist taldrikule janirista peale rohelist ürdiõli.