MAAILMA KÖÖK. TAI

Kuningate vääriline Tom Yum

Ragne Värk, 16.11.2025

Kauge mereriigi köögil peatudes tõuseb ühena esimestest silme ette Tom Yum. Vürtsikas, kergelt hapukas ja aromaatne supp podiseb pliidil vaat et igas maailma otsas.

Valmistamise aeg
25 minutit
Kogus
4 portsjonit
  1. 1,25 l kanapuljongit
  2. 2 sidrunheina vart
  3. 4 viilu kalganijuurt (või 2 tl värsket riivitud ingverit)
  4. 4 kahvrilaimi lehte (või 2 tl peenelt riivitud laimikoort)
  5. 1 tšillit (maitse järgi)
  6. 2 küüslauguküünt
  7. 0,5 sibulat
  8. 300 g tooreid krevette
  9. 250 g viilutatud šampinjone
  10. 2 sl kalakastet
  11. 2 tl pruuni suhkrut
  12. 2 sl laimimahla
  13. peotäis koriandrit
  1. Kuumuta puljong keemiseni. Eemalda sidrunheinalt pealmine kest, murra käte vahel pooleks ja lisa puljongile. Lisa kalganijuur, kahvrilaimi lehed ja tšilli. Pane juurde peeneks hakitud küüslauguküüned ja sibul. Lase 8–10 minutit kergelt podiseda. Tõsta sisse krevetid ja seened. Keeda umbes viie minutiga krevetid valmis.

  2. Lisa kalakaste, suhkur ja laimimahl. Maitse ja tasakaalusta. Supp peab olema ühtviisi hapu, soolane ja vürtsikas. Tõsta kaussidesse ja puista peale värsket koriandrit.

Mis see on?

Klassiku nimi tuleneb kahest sõnast: „tom“ tähendab keetmist, „yum“ viitab Tai köögile omaselt vürtsikale ja hapule maitsekombinatsioonile. Kerge, kuid intensiivse maitsega supi peamised komponendid on sidrunhein, kalganijuur, kahvrilaimi lehed, tšilli ja kalakaste. Kuningriigi üht rahvustoitu süüakse tänavatoiduna, kuid on sage roog kodudes.

Täpne päritolu pole teada, kuid arvatavasti sündis Kesk-Tais, sest sealsete jõgede ääres oli palju krevette ja värskeid ürte. Algupäraselt valmistasid seda talupojad, sest lihtne supp valmis kiiresti ja ära kasutada sai just neid koostisosi, mida parasjagu leidus. 20. sajandil sai Tom Yumist populaarne roog kogu Tais. Hiljem levis see kiiresti üle maailma.

Millega serveerida? Kuidas säilitada?

Võrratut maitsekooslust võid nautida omaette, kuid sageli serveeritakse ka aurutatud jasmiiniriisiga – see aitab tasakaalustada vürtsikust. Kui soovid täielikku elamust, paku kõrvale praetud kevadrulle või magusat kleepuvat riisi mangoga. Sarnaselt paljude Tai roogadega maitseb Tom Yum järgmisel päeval veel paremini. Säilita külmkapis õhukindlas anumas kuni kolm päeva. Soojendamisel lisa veidi vett või puljongit, sest jahtudes muutub mekk jõulisemaks.

Nii saab ka! Hea teada!

Traditsiooniliselt valmistatakse krevettidega, aga leidub versioone kanaga, seente ja kalaga.

Kui lisad pisut kookospiima kreemjama tekstuuri saavutamiseks, ole kuumutamisel ettevaatlik. Kookospiimaga suppi ei tasu mitu korda keeta, sest piim kipub kergesti tükki minema.

Veganid võivad loomse puljongi asemel kasutada köögiviljapuljongit ja lisandina tofut.