MAITSETE ADVENDIKALENDER
Hapupiimapodi
Tiina Lebane, 15.12.2025
Kui Saaremaal vanal ajal leiba küpsetati ja see hakkas kuivama, siis tehti sellest lihtsat ja maitsvat magusapoolset paksu suppi ehk hapupiimapodi. Tänapäeval võiks seda leiva-saia äraviskamise asemel taas tegema hakata, seda enam, et lisaks suhkrule on maitset turgutavaid lisandeid nüüd ju lausa rikkalikus valikus. Puista peale näiteks meelepärast pruuni suhkrut, kaneeli, kardemoni, purusta beseed, riivi sidruni koort, lisa marju – võimalusi on erinevaid. Podi on ikka ühtmoodi hea!

- 3 dl hapupiima, keefirit või petti
- 80 g leiba või saia või mõlemat
- 2 tl suhkrut
- kaneeli, soovi korral
- pruuni suhkrut, soovi korral
- marju, soovi korral
Kui saial või leival on paks koor, siis lõika see ära. Lõika leib või sai (või mõlemad) suupärasteks kuubikuteks.
Vala valitud vedelik kaussidesse, lisa kumbagi 1 tl suhkrut, kaneeli (soovi korral) ja saia-leivakuubikuid. Lase umbes kuni 10 minutit paisuda. Enne söömist võid peale puistata natuke pruuni suhkrut ja meelepäraseid marju.