NÄDALA KÜPSETIS
Ahjusai suitsuvorsti, kuivatatud ploomide ja pistaatsiapähklitega
Tiina Lebane, 14.11.2025
See on justnagu „Tootsi sai“, ainult et magusa asemel soolane ja kõik see, mida muidu saiale katteks paneksid, on juba taina sees. Tõsi - võid, seda nr 1 toiduainet, võib ikka peale määrida! Kuivatatud ploomide asemel võid kasutada kuivatatud aprikoose ja pistaatsiate asemel sobivad ka hakitud mandlid või Kreeka pähklid. Tänu puuviljadele säilib sai pehme vähemalt 3-4 päeva ja seega võid selle ka ette valmis teha.

- 200 g pehmeid kuivatatud ploome
- 120 g täissuitsuvorsti
- 60 g kooritud pistaatsiapähkleid
- 25 g pärmi
- 2 dl käesooja piima
- 1 tl soola
- 1,5 tl suhkrut
- 5 dl (300 g) nisujahu
- 4 sl õli
Haki ploomid ja suitsuvorst väikesteks tükikesteks, haki pistaatsiapähklid jämedalt.
Lahusta pärm koos soola ja suhkruga käesooja piima sisse. Lisa jahu ja sega kõik tainaks. Lisa õli ning sõtku mõni minut. Lõpuks lisa ploomi- ja vorstitükid ja pähklid ning sõtku tainasse. Vormi tainas umbes 20 cm pikkuseks pätsiks, tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja tee pätsi keskele pikuti umbes 1 cm sügav lõige. Kata rätiga ja lase tainal soojas kohas umbes 30 minutit kerkida.
Kuumuta ahi 200 kraadini. Piserda saiapätsi kergelt külma veega ja tõsta ahju alumisse kolmandikku küpsema umbes 35-40 minutiks. Kui sai kipub pealt liiga tumedaks muutuma, tõsta peale fooliumitükk. Lase enne lahti lõikamist natuke jahtuda.
1 päts