NÄDALA KOOK

Soolakaramelline õunakook

Tiina Lebane, 21.11.2025

Kui sulle meeldib magus maitse õrna soolaka nüansiga, siis see kook on sulle. Koogitaina sees on rikkalik kiht soolahelvestega maitsestatud kondenspiima, mis annab väga paraja magusa-soolaka maitsekombo. Õunatäidis maitsesta enda soovi järgi kas kaneeli või kardemoniga. Soolahelbeid on ka purukattes ja tulemuseks on tõeliselt hõrk, just õige soolakaramellise maitsenüansi ja mahlase õunatäidisega küpsetis.

Valmistamise aeg
40 minutit + 45-50 minutit küpsetamiseks
Kogus
12 portsjonit
Tainas
  1. 125 g toasooja võid
  2. 1,5 dl suhkrut
  3. 2 muna
  4. 2,5 dl nisujahu
  5. 2 tl vanillisuhkrut
  6. 0,5 tl küpsetuspulbrit
  1. Vahusta pehme või ja suhkur heledaks vahuks. Lisa ükshaaval munad vahustamist jätkates. Sega teises kausis kokku kuivained, vala võisegu hulka ja sega tainaks, see jääb üpris paks. Vooderda 24 cm lahtikäiv vorm küpsetuspaberiga.

Täidis
  1. 500 g õunu
  2. 1 sl sidrunimahla
  3. 1 tl purustatud kardemoni
  4. 1 sl suhkrut
  5. 1 dl suhkruga kondenspiima
  6. 0,5 tl soolahelbeid
  1. Koori ja puhasta õunad ning lõika õhukesteks viiludeks. Sega läbi sidrunimahla, kardemoni ja suhkruga. Sega teises kausis kondenspiima hulka 1 tl soolahelbeid.

Purukate
  1. 50 g külma võid
  2. 1 dl nisujahu
  3. 1 sl suhkrut
  4. 0,5 tl soolahelbeid
  5. tuhksuhkrut peale
  1. Purukatte jaoks haki kõik ained puruseks seguks.

  2. Pane 2/3 tainast vormi põhja. Nirista peale kondenspiimasegu ja sellele laota ülejäänud tainakolmandik. Kata õunaviiludega ja puista purutainas kõige peale.

  3. Küpseta 200 kraadi juures 45-50 minutit, kuni purukiht pealt kenasti küps. Lase enne lahti lõikamist veidi jahtuda, soovi korral puista peale tuhksuhkrut.