MAITSETE ADVENDIKALENDER

Külma ilma supp

Tiina Lebane, 07.11.2025

Värviline kuldse leemega kuum supp on just see, mida külma ilma saabudes söögiks vajad. Porgand ja kõrvits annavad natuke magusat mekki ja palju värvi, läätsed lisavad tekstuuri ja suitsuribiliha rammusust. Hea näide sellest, kuidas tavalistest koostisainetest saab lihtsa ja väga maitsva toidu. Määri leiva- või saiaviilule õhuke kiht sinepit – saad juurde veidi pikantsema maitsenüansi.

Valmistamise aeg
40 minutit
Kogus
4 portsjonit
Koostisosad
  1. 1 sibul
  2. 2 küüslauguküünt
  3. 1 suur porgand
  4. 300 g kõrvitsat, koorimata
  5. 250 g kondita suitsuribi
  6. 0,5 tl kuivatatud tüümiani
  7. 2 l punaseid läätsi
  8. 1 tl suhkrut
  9. 1 sl kanapuljongi kontsentraati
  10. 1 dl valget veini
  11. 0,9 l vett
  12. soola, pipart
Valmistamine
  1. Koori sibul ja küüslau ning haki väikeseks. Koori porgand ja kõrvits, tükelda väiksemateks tükkideks.

  2. Tükelda suitsuliha ja prae poti põhjas läbi, kui soovid, võid paar lusikatäit serveerimiseks kõrvale tõsta. Lisa potti hakitud köögiviljad ja tüümian, alanda veidi kuumust ja hauta kaane all umbes 5 minutit. Lisa potti loputatud läätsed, suhkur, vein ja puljongikontsentraat ning hauta segades paar minutit. Lisa vesi ning hauta suppi kaane all 10-12 minutit, kuni läätsede on pehmed. Maitsesta soola ja pipraga.

  3. Serveerides puista peale värsket tüümiani või peterselli ja lihakuubikuid ning paku kõrvale sinepileiba.