MAITSETE ADVENDIKALENDER
Külma ilma supp
Tiina Lebane, 07.11.2025
Värviline kuldse leemega kuum supp on just see, mida külma ilma saabudes söögiks vajad. Porgand ja kõrvits annavad natuke magusat mekki ja palju värvi, läätsed lisavad tekstuuri ja suitsuribiliha rammusust. Hea näide sellest, kuidas tavalistest koostisainetest saab lihtsa ja väga maitsva toidu. Määri leiva- või saiaviilule õhuke kiht sinepit – saad juurde veidi pikantsema maitsenüansi.

- 1 sibul
- 2 küüslauguküünt
- 1 suur porgand
- 300 g kõrvitsat, koorimata
- 250 g kondita suitsuribi
- 0,5 tl kuivatatud tüümiani
- 2 l punaseid läätsi
- 1 tl suhkrut
- 1 sl kanapuljongi kontsentraati
- 1 dl valget veini
- 0,9 l vett
- soola, pipart
Koori sibul ja küüslau ning haki väikeseks. Koori porgand ja kõrvits, tükelda väiksemateks tükkideks.
Tükelda suitsuliha ja prae poti põhjas läbi, kui soovid, võid paar lusikatäit serveerimiseks kõrvale tõsta. Lisa potti hakitud köögiviljad ja tüümian, alanda veidi kuumust ja hauta kaane all umbes 5 minutit. Lisa potti loputatud läätsed, suhkur, vein ja puljongikontsentraat ning hauta segades paar minutit. Lisa vesi ning hauta suppi kaane all 10-12 minutit, kuni läätsede on pehmed. Maitsesta soola ja pipraga.
Serveerides puista peale värsket tüümiani või peterselli ja lihakuubikuid ning paku kõrvale sinepileiba.