MAITSETE ADVENDIKALENDER
„Lendav Jakob“ ehk ahjukana Rootsi moodi
Tiina Lebane, 16.12.2025
See on roog, mis Rootsis ei vaja pikemat seletamist, sest on nii kodudes kui ka näiteks koolisööklate menüüs alates 1970. aastate keskpaigast. Nagu head asjad ikka, sai ka see retsept alguse juhusest ehk sellest, mis kodus olemas oli – nii sündiski mõnus ahjupada kanaliha, tšillikastme, banaani ja karripulbriga.

- 600 g kanafileed või kintsuliha
- õli praadimiseks
- 1 tl soola
- 0,5 tl purustatud musta pipart
- 1 pk (140 g) toorsuitsu peekonikuubikuid
- 1 suur banaan
- 3 dl toidukoort (20%)
- 1 dl magusat tšillikastet
- 1 dl soolaseid maapähkleid peale (soovi korral)
- riisi
Lõika kanaliha ribadeks ja pruunista osade kaupa pannil kuumas õlis, maitsesta soola ja pipraga. Tõsta kanatükid ahjuvormi. Prae peekonikuubikud krõbedaks ja puista kanale. Koori banaan, lõika viiludeks ja aseta kõige peale.
Sega omavahel toidukoor ja tšillikaste, maitsesta kergelt soola ja pipraga. Vala kaste vormi. Kui kasutad pähkleid, siis puista need kõige peale ja suru kergelt kastme sisse.
Kuumuta ahi 225 kraadini ja küpseta rooga ahju keskel umbes 20-25 minutit. Vahepeal jõuad pehmeks keeta riisi, mis on selle roa juurde traditsiooniliseks lisandiks.