POTIEMAND. Minu isa on kõige parem!

Ragne Värk, 08.11.2025

Isadepäev on parim põhjus katta laud eriti maitsvaga ja näidata armastust toidu kaudu.

Lõhe soja-seesamikastmega

Elegantselt lihtne eelroog kannab lauale värskust ja luksust. Õhukesed lõheviilud saavad mõnusa maitsesügavuse tänu soja-seesamikastmele.

Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
10 minutit
Kogus
4 portsjonit
  1. 250 g lõheviile
  2. soola, pipart
  3. 1 sl värsket tilli
  4. 1 sl kappareid
  5. mõned õhukesed sidruniviilud
  6. 0,75 tl seesamiseemneid
Kaste:
  1. 25 g sojakastet
  2. 2 sl seesamiõli
  3. 1 tl vedelat mett
  1. Maitsesta lõheviilud soola-pipraga. Kui kasutad maitsestatud lõhefileed, jäta see etapp vahele. Laota lõhe alusele. Tõsta peale hakitud till, kapparid ja sidruniviilud.

  2. Sega kastmekomponendid omavahel ja nirista kalale. Raputa peale seesamiseemneid. Paku pehme värske saialõiguga, et kõik mõnusad maitsed viimse tilgani taldrikult kätte saada.

Isa lemmik! Mahlased ahjuribid

Tõeline hitt! Aeglaselt küpsevad ribid kergitavad vuntsi nii vanaisal kui ka tema poegadel.

Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
10 minutit + küpsemisaeg
Kogus
5 portsjonit
  1. 1,2 kg pehme kondiga searibi
  2. soola, pipart
  3. 75 g pestot
  4. 1 sl magusat sinepit
  5. 1 sl kalakastet
  6. 1 sibul
  7. 1 dl valget veini
  1. Lõika ribid suupärasteks tükkideks ja maitsesta soola-pipraga. Sega kokku pesto, sinep ja kalakaste ning hõõru ribidele. Tõsta ribid ahjuvormi. Lisa kooritud ja pooleks lõigatud sibul. Küpseta ribisid 180 kraadi juures 15 minutit. Nüüd vala vormi vein, aseta vormile peale kaas. Vähenda ahjukuumust 160 kraadini ja küpseta ribisid kaane all 2 tundi. Paku mehiselt toekat rooga kartulipüree, ahjukartulite või värske salatiga.

Karamelline kohupiima-juustukook

Kui kreemjas kohupiima-juustutäidis kohtub karamellise kondenspiimaga, on tulemuseks ehtne maitseplahvatus.

Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
15 minutit + küpsemisaeg
Kogus
10 portsjonit
Põhi:
  1. 225 g digestiivküpsiseid
  2. 75 g sulavõid
  3. 1 sl hapukoort
Täidis:
  1. 250 g toasooja mascarpone’t
  2. 300 g kohupiimapastat
  3. 100 g hapukoort
  4. 100 g suhkrut
  5. 1 tl vanillisuhkrut
  6. 3 muna
  7. 125 g karamellist kondenspiima
  8. 3 tk digestiivküpsiseid
  1. Peenesta küpsised. Sega ühtlaseks juurde sulatatud või ja hapukoorega. Suru küpsisesegu küpsetuspaberiga kaetud lahtikäiva koogivormi (Ø 20 cm) põhjale.

  2. Täidiseks sega omavahel ühtlaseks retsepti 7 esimest komponenti. Nüüd lisa käte vahel tükkideks murtud küpsised. Vala täidis koogivormi ja küpseta 180 kraadi juures 45–55 minutit. Lase suletud ahjuuksega ahjus seista veel umbes 10 minutit. Nüüd lase koogil toatemperatuuril jahtuda ja tõsta siis külmkappi tahenema üleöö. Serveeri külmkapikülmalt hapuka moosi või värskete marjadega – nii tõusevad koogi maitsed veel paremini esile.