Ärge kartke tempeh’d! Kasutage seda kõrvitsasupis
Merilin Siimpoeg, 20.11.2025
Tempeh on kääritatud sojaubadest suure valgusisaldusega toit, mis on tuntud rikkaliku maitse, tekstuuride mitmekesisuse ning kõrge toiteväärtuse poolest. Traditsiooniliselt valmistatakse tempeh’d küll sojaubadest, kuid saab teha ka teistest kaunviljadest (arahhis, punane uba, väike valge uba), teraviljadest (nisu, kaer, oder) ja kookospähklist.

Kust pärit?
Tempeh on pärit Indoneesiast, kus seda on valmistatud vähemalt 700 aastat.
Kuidas maitseb?
Tempeh’l on pehme kummine tekstuur ja mõnevõrra mõrkjas, veidi happeline mekk. Mõnele meenutab seenemaitset. Kõige parem on seda marineerida või lisada mõnele kastmele ja enne keetmist.
Mida teha?
Tempeh’d tuleb alati keeta, et eemaldada kibe maitse. Kõige maitsvam on marineerituna (vähemalt 20 minutit), aga ka siis, kui lisada küüslauku, värsket ingverit või kanget sinepit. Võib asendada tofut, kuid saab ka kombineerida nii tofu kui ka paljude teiste toiduainetega. Tempeh’d lisatakse suppidele, kastmetele, täidistele, dipikastmetele, võileibadele, salatitele, hautistele, lasanjele ja pitsale.
Kõrvitsasupp krõbeda tempeh’ga
3-4 portsjonit
Kreemja sügisese supi teeb krõbe tempeh toitvamaks. Kosutav kõhutäis nii lõuna- kui ka õhtusöögiks!
100 g maitsestamata tempeh’d
Marineerimiseks:
3 sl sojakastet
1 sl sidrunimahla
1 tl mett
2 küüslauguküünt
Supi jaoks:
500 g kõrvitsat
2 väikest porgandit
1 kartul
1 sibul
oliiviõli
2 küüslauguküünt
50 g riivitud juustu
50 ml vahukoort
1 tl karripulbrit
1,5 tl soola
musta pipart
Serveerimiseks:
salveilehti
Lõigake tempeh viiludeks. Segage väikeses kausis sojakaste, sidrunimahl, mesi, väikesteks tükkideks hakitud küüslauk ja 2-3 sl vett. Segage tempeh’viilud kastmega kokku ja jätke seisma.
Tükeldage kõrvits, porgandid ja kartul ning lõigake sibul pooleks. Tõstke tükeldatud viljad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, niristage kergelt oliiviõliga üle ja röstige ahjus 175 kraadi juures 40–50 minutit. Poole küpsemise peal lisage teiste hulka küüslauguküüned. Laske jahtuda ja tõstke kannmikserisse. Lisage 200 ml vett ja töödelge kreemjaks. Valage supp suurde potti ja kuumutage keskmisel kuumusel, lisage juust ja koor. Lisage ka maitseained. Segage ja kuumutage veel mõni minut.
Kuumutage pannil õli ja praadige marineeritud tempeh’viile kuumal pannil mõlemalt poolt paar minutit. Serveerige suppi praetud tempeh’viilude ja salveilehtedega.