HEAD KREEKA JOGURTI PÄEVA! Kasutage seda maitsva jogurtikausi valmistamiseks

Merilin Siimpoeg, 09.11.2025

Jogurt on kääritatud piimatoode, mida valmistatakse kogu maailmas. Kreeka jogurt on aga kontsentreeritud, see on valmistatud tavalisest jogurtist vadaku ja muude vedelike eemaldamise teel, mistõttu on see paksem ja hapuka maitsega. Kreeka jogurt on ka valgurikkam, seda peetakse lausa supertoiduks. Erinevalt segatud jogurtitest saavad need oma maitse ja kõrgema valgusisalduse ilma suhkrut lisamata. 

Kusjuures arvatakse, et Kreeka jogurti sünnimaaks on hoopis Türgi. Sõna jogurt tuleb samuti türgi keelest. Ent kuulsaks sai jogurt tänu Kreeka ettevõttele Fage, kes hakkas seda tootma, et peale Ameerika magusate jogurtite oleks saada ka kreemjat ja valgurikast toodet.  

Siit tuleb teile üks maitsev idee, mida teha Kreeka jogurtist hommikusöögiks või mõnusaks vahepalaks.

Krõbeda müsli ja mesiste ploomidega jogurtikauss

1 portsjon

3 ploomi

1 tl kookosõli

2 tl mett või agaavisiirupit

1 tl kaneeli

150 g Kreeka jogurtit

3-4 sl krõbedat müslit

soovi korral põldmarju

Lõigake ploomid pooleks. Pange pannile kookosõli, mesi, kaneel ja ploomipoolikud. Kuumutage keskmisel tulel umbes 8 minutit, kuni ploomid on pehmed. Tõstke kaussi esmalt jogurt, seejärel sättige peale ploomid, müsli ja marjad. 

Niristage pannile jäänud mesine ploomivedelik peale.