Pirukad, mis loovad sügisõhtutesse kodutunnet

Merilin Siimpoeg, 18.11.2025

Ahjus küpsev pirukas tekitab tõeliselt sooja ja hubase kodutunde, mis täidab kogu köögi mõnusa lõhnaga ja kõhu ootusega. Sügistalvisel ajal, kui väljas on pime ja jahe, tahaks seda tunnet kohe veelgi enam tekitada!

Suur pirukas laual on justkui väike pidu keset argipäeva. Õnneks ei ole sellise toitva piruka küpsetamine üldse keeruline ning see sobib nii nädalavahetuse pereõhtusöögiks kui ka argipäeva kiireks kõhutäieks.

Jagan teiega kolme ahvatleva piruka retsepti, mis on lihtsad, ent maitseküllased ja mõjuvad kui soe pai külmal päeval. Piisab, kui valmistate kõrvale mõne lihtsa värske salati, ja maitsev õhtusöök ongi valmis – ning seda ilma suurema vaevata. Selline pirukas maitseb hästi ka järgmisel päeval, nii et võite seda nautida mitu korda.

Suitsukana ja päikesekuivatatud tomatitega pirukas

Suitsukana ja päikesekuivatatud tomatitega pirukas
Foto: Merilin Siimpoeg

Tervele perele

Oh kui maitseküllane ja ahvatlev sai see pirukas! Kusjuures selle tainas on tõeliselt universaalne ja lihtne ning sobib nii magusa kui ka soolase piruka jaoks.

Tainas:

250 g nisujahu

150 g võid

150 g hapukoort

0,5 tl soola

Täidis:

3 punast sibulat

3 küüslauguküünt

20 g võid

1 sl fariinsuhkrut

100 ml punast veini

1 tl soola

2-3 sl kappareid

275 g suitsukana

150 g päikesekuivatatud tomateid

Kooresegu:

3 muna

125 ml kohvikoort

0,5 tl soola

50 g riivitud juustu

veidi musta pipart

Lisage jahu hulka toasoe või ja hapukoor. Lisage ka sool ja segage kõik ühtlaseks. Mätsige tainas toidukile sisse ja laske 30 minutit külmkapis seista. Vahepeal tükeldage sibul ja küüslauk. Kuumutage pannil või ja lisage sibulatükid. Lisage ka fariinsuhkur ja praadige keskmisel kuumusel, kuni sibul on kergelt karamellistunud. Lisage hakitud küüslauk, punane vein ja sool. Keerake nõrgemale kuumusele. Lisage kapparid, hakitud suitsukana ja hakitud päikesekuivatatud tomatid. Kuumutage tasasel tulel 8–10 minutit ja jätke siis jahtuma. Rullige 2/3 tainast jahusel laual ümmarguseks 28 cm läbimõõduga kettaks. Tõstke tainas 24 cm läbimõõduga võiga määritud vormi. Suruge tainas vormi põhja ja ka äärtesse. Katke fooliumi või küpsetuspaberiga ja tõstke peale küpsetuskuulid. Eelküpsetage pirukapõhja 180kraadises ahjus 20 minutit.

Vahepeal kloppige lahti munad. Lisage koor, sool, riivitud juust ja pipar. Segage pannil olev leige kana muna-kooresegu hulka ja valage täidis pirukapõhjale. Rullige ülejäänud tainas ümmarguseks 25 cm läbimõõduga ringiks. Tõstke ettevaatlikult pirukatäidisele katteks. Tehke noaga piruka keskele väike ristlõige. Küpsetage pirukat 180kraadises ahjus 40–45 minutit, kuni täidis on hüübinud ja pirukas pealt kuldpruun.

Hapu, aga teistmoodi  

Kapparite asemel võite täidisesse tükeldada ühe hapukurgi.

Peekoni-munapirukas kartulipõhjal 

8–10 tk

Tõeliselt toitev ja kodune pirukas, millele lisab rammu maitserikas peekon. Pealegi on seda keedukartulitest põhja nii meeldivalt lihtne valmistada! Meeste lemmik!

5 suurt kartulit 

1,25 tl soola

natuke oliiviõli

1 sibul

2 küüslauguküünt

150 g suitsupeekonit

1 porru

75 g päikesekuivatatud tomateid

100 g riivjuustu

4 muna

175 ml köögikoort

musta pipart

tilli

Keetke kartulid vähese soolaga maitsestatud vees pehmeks. Vooderdage 20 cm läbimõõduga piruka- või koogivorm küpsetuspaberiga ja valage põhja ka natuke oliiviõli. Tõstke pehmed kartulid vormi ja tampige klaasipõhjaga sodiks, nii et täidetud on terve vormi põhi ja natuke ka ääred. Hakkige sibul ja küüslauguküüned. Hakkige ka peekon. Kuumutage pann ja tõstke peale peekon. Lisage ka sibula-küüslaugusegu. Praadige mõni minut, kuni sibul on klaasjas ja peekon krõbe.

Tõstke peekonisegu kartulipõhjale. Hakkige porruvars ja päikesekuivatatud tomatid. Lisage need pirukatäidisele. Jaotage selle peale riivitud juust ühtlase kihina. Nüüd kloppige lahti munad, lisage koor, 1 tl soola, pipar ja hakitud till. Valage muna-kooresegu täidisele. Küpsetage 180kraadises ahjus 40 minutit.

Külmkapp tühjaks!

Peekoni asemel võite täidises kasutada eelmise päeva ahjuliha.

Krõbe kartuli-juustupirukas suitsuforelliga

Krõbe kartuli-juustupirukas suitsuforelliga
Foto: Merilin Siimpoeg

8–10 tk

Õhukesed kartuliviilud kihiti või ja juustuga moodustavad ahjus mõnusalt krõbeda tulemuse. Sellele muidu üsna lihtsamoelisele kartulivormile lisab külmsuitsuforell hõrku elegantsi.

1 kg kartuleid

85 g võid

3-4 küüslauguküünt

1 tl soola

120 g riivitud juustu

musta pipart

Kate:

150 g maitsestamata toorjuustu

2 tl sidrunimahla

soovi korral 1 tl sidrunikoort

0,5 tl soola

värsket tilli

1 väike punane sibul

150 külmsuitsuforellifileed

2-3 sl kappareid

musta pipart

Koorige kartulid ja lõigake noaga õhukesed viilud. Siin võite kasutada ka mandoliini, millega on kartuleid lihtsaim viilutada. Sulatage või ja hakkige küüslauk väikesteks tükkideks.

Lisage sulavõi hulka sool ja hakitud küüslauk. Valage võisegu kartuliviiludele ja segage korralikult läbi. Otsige välja 20–22 cm läbimõõduga ümmargune vorm ja vooderdage küpsetuspaberiga või määrige võiga. Laduge vormi põhja tihedalt kiht kartuliviile nii, et ühe viilu äär jääb umbes veerandi ulatuses teise viilu peale. Raputage peale juustu. Nüüd laduge järgmine kiht kartuliviile ja siis taas juust. Jätkake, kuni kartuliviilud ja juust on otsas. Kõige peale võiks jääda juust. Küpsetage kartuli-juustuvormi 215kraadises ahjus 1 tund, kuni kartul on äärtest juba veidi krõbe. Laske 10 minutit jahtuda ja eemaldage vormist.

Samal ajal valmistage kate. Selle jaoks segage toorjuustu hulka sidrunimahl, peenelt riivitud sidrunikoor (võite ka ära jätta), sool ja hakitud till. Hakkige sibul väikesteks tükkideks.

Määrige kartulist pirukapõhjale peale toorjuustukate. Sättige peale kalaviilud, hakitud sibul ja kapparid. Viimaks lisage veidi musta pipart ja serveerige. See pirukas on parim valmistamise päeval, kui see on veel kergelt soe ja kartul on krõbe. 

Ka nii on hää!

Tehke sama pirukat hõbeheigi või hoopis kilufileedega.