Sügishitt porgandi, pähklite ja datlitega: mahlane kook ilma lisatud suhkruta

Merilin Siimpoeg, 14.11.2025

Porgand on üks minu lemmiktooraineid sügistalvistes küpsetistes. Tummine, rohkelt pähkleid sisaldav porgandikook sobib just jahedasse aega imehästi! Kusjuures suhkrut polegi vaja lisada, sest magusust annavad datlid.

Pehmed datlid annavad koogile ka mahlasust. Kui eelistate veelgi mahlasemat, siis tehke jahtunud koogi sisse tikuga augukesed ja niisutage pealispinda näiteks apelsinimahla või rummiga. Ja alles seejärel valmistage peale kohupiimakreem.

Porgandikook

8–10 tk

220 g porgandit

200 g kuivatatud datleid

100 g pähklisegu

2 muna

75 ml oliiviõli

1 sl riivitud apelsinikoort

125 g nisujahu

2 tl kaneeli või piparkoogimaitseainet

0,5 tl soola

1 tl küpsetuspulbrit

Soovi korral katteks:

150 g kohupiima

80 ml vahukoort

2 tl suhkrut

1 tl vanillsuhkrut

1 viigimari

põldmarju

Riivige porgand peene riiviga. Hakkige pehmed kuivatatud datlid hästi väikesteks tükkideks. Hakkige ka pähklid veidi väiksemaks. Kloppige munad lahti ja lisage õli, riivitud porgand, datlitükid ja peenelt riivitud apelsinikoor. Segage omavahel jahu, kaneel, sool ja küpsetuspulber. Lisage porgandisegule jahusegu ja pähklitükid. Segage kõik ühtlaseks massiks. Tõstke tainas küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäivasse koogivormi (18–20 cm), siluge pealt ühtlaseks ja küpsetage 170kraadises ahjus 40–45 minutit.

Laske täielikult jahtuda. Enne serveerimist valmistage kate. Selle jaoks vahustage omavahel kohupiim, koor ja suhkrud kreemjaks vahuks. Määrige kreem koogile, kaunistage viigimarjaviilude ja põldmarjadega.