NÄDALA MAIUS

Sidruni-madeleine’id

Pille Enden, 24.10.2025

Need prantsuspärased väikesed koogikesed võluvad oma õrna tekstuuri ja värske tsitruselise aroomiga. Kuldsed, kergelt krõbeda servaga ja seest pehmed madeleine’id toovad igasse hetke killukese elegantsi. Sidruni värskus tasakaalustab meeldivalt koogi magusust, muutes need ideaalseks suupisteks tee kõrvale või peeneks magustoiduks külalistele.

Valmistamise aeg
20 minutit + 1 tund külmkapis + 12 minutit ahjus
Kogus
16 portsjonit
Koostisosad
  1. 100 g võid + vormi määrimiseks
  2. 2 suurt muna
  3. 1,25 dl suhkrut
  4. 1 sidruni riivitud koor
  5. 1,75 dl nisujahu
  6. 1 tl küpsetuspulbrit
  1. Sulata või ja lase jahtuda.

  2. Klopi munad suhkru ja sidrunikoorega kergeks vahuks.

  3. Sõelu hulka jahu ja küpsetuspulber. Sega ühtlaseks.

  4. Lisa sulavõi ja sega ühtlaseks. Kata kauss kilega ja pane vähemalt 1 tunniks, aga  võib ka üle öö, külmkappi

  5. Soojenda ahi 200 kraadini. Määri madeleine-pann võiga.

  6. Võta tainas külmkapist ja sega läbi. Tõsta pritskotti ja pritsi tainas vormidesse, nii, et need on 80–90% ulatuses täidetud. Võid taina ka lusikaga vormidesse tõsta.

  7. Tõsta pann ahju ja alanda ahju temperatuur kohe 180 kraadini. Küpseta 10–12 minutit või kuni koogikesed on kerkinud ja kuldpruunid.

  8. Tõsta madeleine'id pannilt ära ja lase täielikult jahtuda.

Glasuur
  1. 7 sl tuhksuhkrut
  2. 3 tl sidrunimahla
  1. Glasuuri valmistamiseks sõelu väikesesse kaussi tuhksuhkur. Lisa sidrunimahl ja sega, kuni moodustub parajalt paks pasta, mida annab määrida. Konsistentsi saab reguleerida, lisades rohkem sidrunimahla, et muuta glasuur õhemaks, või rohkem tuhksuhkrut, et muuta see paksemaks.

  2. Pintselda kookide triibulist poolt glasuuriga. Lase tahkuda.